Scenariu negru pentru fotbalul autohton: ,,Puţine cluburi vor mai continua”

780

Preşedintele lui Dinamo, Florin Prunea, nu crede că actualul sezon fotbalistic se va relua în România. În opinia fostului internaţional, pandemia de coronavirus va fi greu de oprit, iar cele mai multe cluburi autohtone vor înregistra pierderi greu de amortizat. Probleme nu vor fi doar în ţara noastră, a estimat oficialul bucureştenilor.,,Îmi doresc din tot sufletul să revenim cât mai repede la antrenamente, la jocuri, dar nu e cum am vrea noi. Trebuie să fim realişti şi sinceri. Eu zic că nu mai jucăm în acest an competiţional. Situaţia ar putea fi mai grea decât ne închipuim, au venit foarte mulţi români din străinătate, nu au putut fi testaţi toţi, e posibil să apară foarte multe cazuri de îmbolnăviri într-un timp scurt şi sistemul medical să intre într-un blocaj. Şi atunci situaţia asta de criză se va prelungi. Să sperăm că nu va fi aşa, dar în celelalte ţări cam ăsta a fost scenariul. Toate echipele vor avea probleme mari, trebuie să fim realişti. Unii şi-au supradimensionat bugetele, au intrat în playoff şi au cheltuieli mai mari decât în sezoanele trecute. Vor fi nevoiţi să taie din salarii chiar dacă se reia campionatul. Dar hai să facem calculul cu calendarul în mână. Cel mai târziu pe 30 iunie trebuie să dai clasamentul la UEFA. Când să joci ca să termini şi playoutul? Despre tururile preliminarii ale cupelor europene iar e greu să vorbeşti acum, toate ţările au fost date peste cap, nu doar noi”, a declarat Prunea. Oficialul dinamovist a mai spus că majoritatea cluburilor sunt dependente de banii obţnuţi de la televiziuni.,,Se vor schimba multe după nenorocirea asta. Dacă nu se dau banii din drepturile TV, se va pune lacătul pe Liga 1. Să ţineţi minte ce vă spun eu acum. Chiar dacă televiziunile au virat banii către ligă, cum vor fi împărţiţi? Ce număr de jocuri iei în calcul, ce clasament? Vor fi probleme mari şi în campionatul viitor, fiindcă foarte puţine cluburi îşi pot continua activitatea, maximum trei. Restul? Lacătul, închise, din păcate! Iar la cele care vor rezista, cine va câştiga un salariu de două mii de euro pe lună va fi un fotbalist fericit. Să sperăm că pandemia va trece cât de curând, dar societatea va resimţi încă multă vreme această criză. Şi fotbalul chiar mai tare decât alte domenii”.

Se adună şi problemele cu licenţierea
Preşedintele AFAN, Emilian Hulubei, a declarat că mai multe echipe de prim eşalon au restanţe salariale, iar cluburile vor ca procesul de licenţiere să fie amânat. Reprezentanţii formaţiilor invocă actuala criză care se instaurează la nivel mondial, deşi datoriile erau mai vechi. Totodată, având în vedere că reluarea competiţiilor este incertă, jucătorii îşi cer insistent drepturile.
,,Sunt câteva cluburi de Liga 1, nu vreau să dau nume acum, pentru că în situaţia în care suntem, probabil că toţi sunt disperaţi că nu au de unde să facă rost de bani. Vor ca data de depunere a documentelor de licenţiere să se mute undeva în aprilie-mai. Sunt echipe care stau rău din punct de vedere financiar, dar până la urmă licenţierea face referire la datoriile care trebuia să fie achitate până la 31 decembrie anul trecut. Nu are treabă cu ceea ce s-a întâmplat acum, deci cluburile ar fi trebuit să îşi facă managementul să îşi plătească salariile până pe 31 decembrie ca să nu aibă niciun fel de problemă la licenţiere. Din păcate, sunt multe cluburi în situaţia asta. Cu siguranţă, litigii vor fi şi vom căuta, împreună cu Federaţia şi Liga, soluţia cea mai bună pentru ca jucătorii şi cluburile să ajungă la un consens. E foarte important. Trebuie găsită o situaţie de compromis, pentru că nici cluburile nici jucătorii nu sunt vinovaţi de situaţia actuală. Am numărat într-o zi peste 100 de apeluri. E mai rău decât perioada în care lucram de la birou. Toată lumea caută nişte explicaţii care să fie cât mai mult în favoarea lor, dar în momentul acesta prioritară este sănătatea”, a spus Hulubei.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here