Scandalul burselor | Deputatul de Gorj, Radu Miruță (USR): Ce urmează să se mai taie de la Educație?

1050

Modificarea acordării burselor de merit pentru elevi, anunțată de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, a iscat un scandal la nivel național. Elevii și părinții sunt revoltați, iar ministrul Câmpeanu s-a văzut nevoit să facă un pas înapoi, spunând că ,,dacă va fi cazul criteriile de acordate vor fi revizuite”.

Prin modificarea pragului de acordare, de la 8,50 la 9,50, „Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”, potrivit Consiliului național al Elevilor.

Sute de mii de copii rămân fără burse
Deputatul de Gorj, Radu Miruță, a criticat actualul Executiv, pe această temă, extrem de importantă pentru elevi, spunând că sute de mii de copii au rămas fără burse. ,,Guvernul PSD-PNL nu a tăiat pensiile speciale, dar încearcă să facă economii prin modificarea criteriilor de acordare a burselor de merit, media crescând de la 8.5 la 9.5. Practic, 730.000 de elevi au rămas fără burse prin această decizie a Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, publicată în Monitorul Oficial fără consultare. Scurt bilanț de mandat pentru Sorin Cîmpeanu: cel mai mic procent din PIB pentru educație din ultimii ani, tăierea burselor școlare, încercarea de eliminare a olimpiadelor la română, engleză și istorie și eșecul răsunător al testelor rapide în școli – o licitație care a costat statul român peste 1 miliard de lei.
Ce urmează să taie de la educație?”, a scris acesta pe site-ul de socializare. De partea cealaltă, ministrul vorbește de cuantumul burselor care a crescut de la valori derizorii în multe cazuri în anul 2020 (6 lei/lună sau 8 lei/lună) la 500 lei/lună bursa de performanță și 200 lei/lună bursa de merit. ,,Întrebare: UNDE este SCĂDEREA cuantumului burselor?
Bugetul destinat burselor elevilor a crescut de 4 ori față de bugetul anului 2020 și cu 60% față de anul 2021. Întrebare: UNDE este SCĂDEREA fondului de burse? Cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de 3 ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020. Întrebare: UNDE este «tăierea» numărului de beneficiari ai burselor de merit?”, a transmis, miercuri, Ministerul Educației.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here