Scandal uriaș între liderii sindicali Pîrvulescu și Căldărușe pe concursurile aranjate din CEO și implicarea politică

1439

Dispută publică contondentă, între doi lideri sindicali din CE Oltenia, pe tema implicării politice în campania electorală pentru alegerile europarlamentare a capilor unor sindicate din compania energetică. Președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), Dumitru Pîrvulescu și președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldărușe, și-au aruncat cuvinte grele, într-o emisiune la Tele3, despre cum sunt măsluite concursurile în CEO, în funcție de apartenența sindicală, despre pactul de neagresiune a unor lideri cu administrația companiei și în legătură cu simpatiile politice și susținerea de care s-a bucurat PSD din partea unor sindicaliști din linia întâi.

,,Erau ăia super-baronii mișcării sindicale!”
O afirmație a liderului FNME, Dumitru Pîrvulescu, în legătură cu unele discuții care au avut loc între sindicaliști despre o presupusă implicare a sa în campania electorală, a aprins scânteia scandalului.
,,Mi-a zis un coleg că a zis tot Căldărușe ăsta că Bă, Pîrvulescu al vostru e înregimentat la PSD. Vă dați seama ce chestie absurdă? Deci, el care a fost creat de PSD să-mi spună mie, că sunt înregimentat la PSD. Și din păcate mai sunt și băieți din politica asta înaltă din Gorj care spun chestia asta și să le fie rușine!”, a declarat Pîrvulescu.
În emisiune a intervenit președintele SMEO, Gabriel Căldărușe, care a confirmat speculațiile pe această temă.
,,Discuția a plecat din altă parte, când acel coleg al dumnealui spunea că domnul Pîrvulescu începuse, în perioada asta să se plimbe în geacă roșie prin comune și atunci am pus și eu o întrebare: ,,S-a înregimentat politic?”, a afirmat Căldărușe.
De aici s-a ajuns la reproșuri privind divizarea sindicatelor și favorurile de care au beneficiat de-a lungul vremii fostul lider al FNME, Marin Condescu.
,,Divizarea mișcării sindicale, datorită dumnealor s-a divizat. S-a uitat de zecile de milioane de euro de pe la Pandurii, s-a uitat de zecile de milioane de euro afaceri de-ale sindicatelor, s-a uitat de ”facilitățile” datorate UACC-ului, eu nu aș vrea să ne ducem în trecut (…) credeam că s-a trecut peste aceste lucruri, dar unii văd că persistă să spună că ce minunat era sindicatul în perioada respectivă, fără să spună că ajunsese o sinecură pentru unii lideri”, a continuat Căldărușe. Pîrvulescu a replicat: ,,Am spus că era o mișcare sindicală aparent unită, care ne făcea să avem o altă poziție în fața administrației și a guvernelor. Din acea mișcare sindicală ai făcut parte și tu. Sau tu ai fost fecioara neprihănită? Din sistemul ăla ați făcut parte mulți care ați spart mișcarea sindicală și nu tocmai sfinți. Nu mă refer la tine. Erau ăia super-baronii mișcării sindicale”, a spus liderul FNME.

,,Eu nu merg să fumez pipa cu Boza”
S-a adus în discuție chiar și privatizarea CEO, episod din 2012, despre care liderii sindicali aveau cunoștință, dar nu au scos un cuvânt.
,,Crearea inclusiv a acestui colos cu picioare de lut și știi foarte bine că a fost făcut datorită sindicatelor. De ce nu spui că în acel acord cu Banca Mondială și FMI, în care domnul Condescu și ciracii, că nu poți să te excluzi de acolo, era prevăzut 31 decembrie 2012 privatizarea CEO. (…) Încercăm, iarăși, să păcălim, să nu spunem adevărul”, a continuat cu reproșurile liderul SMEO.
Replica lui Pîrvulescu a fost una extrem de tăioasă și a adus în atenție pacea pe care și liderii SMEO o au cu administrația Boza, dar și concursurile trucate din companie, cu ajutorul șefilor EMC-urilor, în funcție de apartenența sindicală.
,,Eu nu merg să fumez pipa cu Boza, cum fumează alții, mă! Înțelegi? Am încercat să fumez pipa păcii cu voi, până mi-am dat seama de mizeriile pe care le faceți în continuare. Cum poți să spui că suntem corecți unii cu alții când sunt aceleași sisteme administrative și îți dau exemplu clar cu Ioniță ăsta al vostru cu șeful EMC Roșia – Rovinari: cum îți imaginezi că e un concurs pe excavatoare de 1.400 și le individualizează pe trei, de parcă n-ar fi la fel, și pe unul singur îl lasă să candideze pe liderul tău de la SMEO și pe restul opt pe loc. Ăstea sunt adevăruri…Mai departe, mi-a presat membri mei de sindicat pe care-i aveam în Tismana șefi de sectoare și adjuncți, până și-au dat demisia din sindicat, pentru că și voi cu mizeriile voastre și Ioniță i-a adus în situația asta. (…) Cum dracu, când se dau concursuri și nu-s membri mei de sindicat se dau la Direcția Minieră, când sunt membri mei de sindicat, se dau examenele la Roșia, la Ioniță, ca să-i facă”, a adăugat liderul FNME.
,,Dezinformează total și manipulează. Vă spun un singur lucru: obținuse o promisiune de la un decident politic că acea poziție din Tismana va fi pe criteriul…unei anumite influențe dintr-o anumită zonă politică”, a venit replica lui Căldărușe.

”Ești în continuare același cameleon!”
Disputa pe concursurile aranjate a continuat: ,,Cum de a ajuns liderul tău să candideze singur pe un post la un excavator de 1.400, când erau șase posturi de CFL-ist pe 1.400. întreb și eu: ălea sunt izolate? Dacă nu va avea front de lucru excavatorul ăla pe care lucrează, va pleca în șomaj tehnic, nu lucrează și pe alt utilaj? Vă dați singuri de gol!”, a mai spus Pîrvulescu.
Căldărușe a readus discuția spre zona de influență politică și așa zisa implicare electorală a liderului FNME. ,,Tu ești în continuare același cameleon…și așa vei rămâne în continuare! (…) Acel coleg al dumnealui spunea că au fost reproșuri la adresa lor, în interiorul lor, că se plimba, purta geaca roșie în Fărcășești săptămâna aceasta”, a placat președintele SMEO.
Ultimul cuvânt l-a avut Pîrvulescu: ”Eu sunt imun la denigrările voastre pentru că denigrați de când va înființat PSD-ul acum nu știu câți ani sau acum ați devenit galbeni?”, s-a întrebat acesta.
Cu siguranță, acesta a fost un prim episod al unei dispute continue între liderii FNME și SMEO, ce părea stinsă, în ultima vreme, însă e cât se poate de evident că orgoliile au mocnit în toată această perioadă.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here