Scandal mocnit la CE Turceni, pentru cursurile de perfecţionare

317

Picture 180Cursurile de perfecţionare ale angajaţilor Complexului Energetic(CE) Turceni creează zâzanie la nivel sindical, la cel de administraţie a unităţii dar şi la nivel de PDL Gorj, după ce cursanţii au reclamat recent că nu sunt mulţumiţi de locaţia aleasă pentru realizarea cursurilor.

Cursurile se fac, mai nou, la Arcani în spaţiul deţinut de vicepreşedintele PDL Gorj, Nicolae Daviţoiu, şi nu se mai organizează în staţiunile binecunoscute de la Sinaia, Buşteni sau pe litoralul românesc. Oamenii nu înţeleg nici de ce nu s-a mai ales măcar Rânca pentru aceste cursuri. Directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, susţine însă că realizarea în Gorj a cursurilor, sau mai precis la Arcani, ar produce o economie unităţii energetice de peste 40% şi că între el, Daviţoiu şi şeful de la Resurse Umane, Corneliu Gârjoabă, nu s-ar desfăşura niciun fel de afacere prin organizarea acestor cursuri în locaţia din Gorj, aşa cum de altfel acuză cei afectaţi.

 

Codul Muncii impune ca societăţile de tipul CE Turceni să organizeze, în decurs de doi ani de zile, cursuri de perfecţionare pentru salariaţi. Dacă până nu demult cursurile se realizau în staţiuni binecunoscute de pe litoralul românesc, dar şi în staţiuni montane de notorietate, apelându-se la diverse firme care organizau astfel de stagii de pregătire, acum s-a renunţat la acest lucru. Directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, recunoaşte acum că se utilizau sume mari de bani pentru aceste “ieşiri”, atât de criticate de presă, motiv pentru care a stabilit ca aceste stagii de pregătire să se realizeze doar pe teritoriul Gorjului. Graure vorbeşte de reduceri de bani atât pentru salariaţi, care trebuiau să primească diurnă pentru ziua de curs, ei aflându-se la peste 60 de kilometri distanţă de casă, dar şi pentru lectorii care susţineau cursurile. “Am luat decizia să nu mai organizăm cursurile la Braşov, la Sinaia, la Buşteni sau la Herculane. Se plăteau prea mulţi bani pentru asta. Am ales atunci, pentru reduceri de costuri de peste 40%, să facem cursurile în Gorj. Aici nu plătim decât pentru spaţiul în care se organizează cursurile, lectorii sunt ai noştri de la CET iar oamenii nu se află la 60 de km de casă, deci nu le dăm diurnă”, a declarat Graure.

Arcani, în loc de Rânca sau de Târgu-Jiu

Salariaţii CE Turceni au atras însă atenţia sindicatelor că organizarea cursurilor la Arcani ar fi fost aleasă cu scopul precis de a-l avantaja în această ,,afacere” pe Daviţoiu. Nemulţumiţii au arătat cu degetul atât spre Graure, cât şi către Gârjoabă, care ar fi ales, de comun acord, Arcaniul pentru a-l ajuta financiar pe colegul lor de partid, Nicu Daviţoiu. Chiar se discuta de sume mari de bani, chiar apropiate de o jumătate de miliard de lei vechi care s-ar rula între CET şi Daviţoiu pentru aceste cursuri. Directorul Graure recunoaşte că şi la urechile sale au ajuns aceste nemulţumiri dar şi faptul că sindicatele din CET au reclamat acelaşi lucru. “Ştiu de aceste nemulţumiri m-au întrebat şi sindicatele. Dar nu este nimic adevărat. Vă pot pune acte la dispoziţie. Nu este vorba despre nicio afacere, am vrut doar reduceri de cheltuieli. Am făcut chiar o analiză şi am stabilit astfel unde să organizăm cursurile, în final, am ales locaţia de la Arcani. Nu este vorba despre nimic politic. Noi am mai găsit o locaţie spre Motru, spre Severin chiar, dar nu se preta. La Daviţoiu plătim între 150 şi 180 de lei pentru fiecare cursant, nimic mai mult”, a declarat Graure. Directorul CET a menţionat, de asemenea, că acesta nu era o problemă în care să ceară acordul PDL Gorj pentru a alege locaţia cursurilor, deoarece procedura nu are nici un fel de conotaţie politică.

Daviţoiu: “Cursurile trebuie făcute în Gorj”

La Arcani au finalizat cursurile doar o grupă de 24 de salariaţi ai CE Turceni. Nicolae Daviţoiu, deţinătorul spaţiului, susţine de altfel că nu s-a făcut, în acest caz, nicio ilegalitate şi menţionează angajat CETcă, în opinia sa, cursurile trebuie făcute doar în Gorj. “La noi i-a costat totul foarte puţin, deoarece dădeau mai bine decât dublu în altă parte. Eu cred că toate cursurile de acest timp trebuie făcute în Gorj iar banii să rămână în judeţ. Chiar nu era normal ca oamenii să fie plimbaţi pe litoral, sau în staţiunile din Braşov. Eu le-am oferit doar spaţiul, şi de la Arcani au terminat doar 24 de cursanţi”, a declarat Daviţoiu. Acesta susţine că la Rânca se achită în jur de 450 de lei pentru fiecare cursant, iar la el mai puţin de 180 de lei. Întrebat dacă afacerea de aproape o jumătate de miliard de lei vechi s-ar derula, aşa cum spun nemulţumiţii, între el, Graure şi Gârjoabă, Daviţoiu a răspuns: “nu la mine se fac astfel de afaceri, poate la alţii. Nu este nimic adevărat. Apoi la mine s-a făcut o singură dată”. CET Turceni a plătit pentru seria de 24, lui Nicu Daviţoiu mai puţin de 4500 de lei, dacă costul pentru cap de cursant a fost de 180 de lei.

Condescu nemulţumit

De altfel în Rânca, la Hotel Mina, gestionat de sindicalistul Marin Condescu s-au organizat până nu demult astfel de cursuri. Acum, se vehiculează, că SNLO-ul ar fi închiriat locaţia pentru propriile stagii de pregătire, dar ar fi fost loc şi pentru grupele de cursanţi de la CET. De altfel, se zvoneşte, că Marin Condescu ar fi fost nemulţumit că aceste cursuri au fost mutate, fără nici un acord, la Arcani şi fără ca sindicatele să fie întrebate dacă sunt sau nu de acord. De altfel, Hotelul Mina din Rânca aparţine sindicatelor şi banii astfel ar fi rămas tot pentru sindicalişti. Directorul CET, Octavian Graure, susţine însă acum că aceste cursuri se vor organiza şi la Rânca, şi vor fi luate în calcul şi alte locaţii. Tot Graure a menţionat că anual beneficiază de aceste cursuri cam 800 dintre angajaţii unităţii miniere şi sunt vizaţi cei din TESA.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.