Scăldatul poate cauza boli grave

169

strandÎncă de la începutul acestui sezon, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au început controalele la ştrandurile şi piscinele din judeţul nostru pentru a se asigura că acestea îndeplinesc condiţiile optime unui scăldat sănătos. Chiar dacă nu au fost identificate nereguli, specialiştii atrag, totuşi, atenţia asupra riscurilor scăldatului.

Gorjenii cărora le place scăldatul li se atrage atenţia că apa din bazine, ştranduri sau piscine poate să găzduiască multe bacterii şi ciuperci care pot fi cauzele unor serioase neplăceri. „Microorganismele aflate în apele dulci de la piscină sau ştrand pot provoca o serie de boli infecţioase. Simptomele cele mai cunoscute sunt diareea, infecţiile căilor respiratorii, ale ochilor, ale urechilor, ale nasului sau afecţiuni cutanate. Cauza infecţiilor o reprezintă de cele mai multe ori înghiţirea apei contaminate, însă microorganismele pot invada corpul şi la nivelul urechii, ochilor, nasului sau prin piele, dacă acesta are leziuni”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Potrivit aceleiaşi surse, cei mai expuşi bolilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficient.

Prevenirea bolilor care se iau la scăldat

Specialiştii DSP Gorj precizează că există recomandări pe care ar trebui să le respectăm pentru a ne feri de îmbolnăvirea la scăldat. „Faceţi duş înainte şi după baia în piscină şi încercaţi să nu înghiţiţi apa în timpul înotului! Dacă aveţi o rană sau o infecţie, evitaţi să mergeţi la piscină. Nu utilizaţi săpunul în apa de la piscină, deoarece săpunul favorizează dezvoltarea bacteriilor şi a algelor. Infecţiile bacteriene se pot face cu stafilococi care există pe pielea unora dintre cei care fac baie şi se transmit, prin apă, la restul înotătorilor, favorizate de mici traumatisme sau de macerarea pielii acestora. Este suficient ca o singură persoană din piscină să aibă conjunctivită de piscină pentru ca boala să se răspândească şi la celelalte persoane. Pentru a evita transmiterea afecţiunilor oftalmologice, la ieşirea din piscină sau bazin este obligatoriu ca faţa să fie spălată cu apă rece. Pentru a evita instalarea micozelor, după baie, ştergeţi bine toată suprafaţa pielii. Apa de la piscină trebuie filtrată, iar substanţele dezinfectante nu trebuie să aibă o concentraţie ridicată pentru că pot irita mucoasele şi ochii”, menţionează Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here