Scăderea temperaturilor pune sănătatea în pericol

318

În următoarele zile, temperaturile nu vor mai depăşi pragul de 7-8 grade Celsius, în jurul prânzului, iar noaptea şi dimineaţa vor scădea sub zero grade. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au o serie de recomandări pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare. În primul rând, aceştia îi îndeamnă pe cei care se ştiu cu astfel de afecţiuni să se prezinte la medic, pentru un control şi o eventuală modificare a tratamentului, dar şi să evite deplasările lungi în aer liber.

Meteorologii anunţă, pentru zona noastră, o scădere a temperaturilor în următoarea perioadă. Medicii spun că efortul de adaptare la schimbările de temperatură intensifică circulaţia sangvină, vasele sangvine periferice se îngustează, de aceea inima este supusă unui efort suplimentar. Persoanele sănătoase se adaptează mai uşor, însă cardiacii tolerează mai greu schimbările vremii. Persoanele cu insuficienţă cardiacă nu suportă aerul rece şi au senzaţia că se sufocă atunci când ies din casă. Umiditatea şi frigul exacerbează simptomele bolii în aceste cazuri, de aceea cardiacilor li se recomandă un regim de efort moderat, iar dacă sesizează modificări de ritm cardiac, creşterea pulsului, trebuie să se adreseze medicului de familie. “Este obligatoriu pentru cardiaci să-şi ia o serie de măsuri odată cu venirea sezonului rece. În primul rând, este necesară vizita la medic pentru o eventuală modificare a tratamentului. Nu trebuie scăpată din vedere nici tensiunea arterială, care ar trebui măsurată zilnic”, menţionează purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Simptomele unui infarct
Cadrele medicale recomandă ca, în acest sezon, alimentaţia să fie cumpătată, să se evite alcoolul şi cafeaua; şi fumatul este, de asemenea, foarte dăunător. Se recomandă consumul de carne slabă, legume de sezon şi fructe, dar şi ceaiuri.
În sezonul rece creşte şi numărul persoanelor care suferă de infarct miocardic. “Simptomele infarctului diferă de la o persoană la alta, dar în general, este vorba de: durere în piept, senzaţie de presiune toracică iradiată în ambele braţe şi la baza gâtului, respiraţie greoaie, bătăi neregulate ale inimii, palpitaţii, transpiraţie, anxietate, greaţă şi vărsături. La femei, cele mai comune simptome sunt: respiraţia sacadată, senzaţia de slăbiciune, oboseala şi indigestia”, spune purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here