Scadenţa fraudelor repetate!

628
Trecerea prin ciur şi prin dârmon a celor 12 aspiranţi la cea mai înaltă demnitate în stat a trecut, parţial. Şi aşa a fost apreciată de presa străină drept una dintre cele mai dure campanii electorale prezidenţiale din România, presărată cu numeroase invective şi lovituri sub centură.

La aşa ceva, campion se ştia cine va fi. N-a scăpat un asemenea prilej nici măcar Crin Antonescu, altfel delicat ca o trestie gânditoare. Numai bun să renunţe la sloganul lui cu aluzii la bun simţ. Îi propunem să se apuce de scris pamflete, precum Corneliu Vadim Tudor, şi să mai încerce Cotroceniul cu degetu’. Măcar odată. Se ştie că evreul şi-a bătut odrasla care-a câştigat în afaceri din prima.

Am votat, la Peştişani, dis de dimineaţă, înainte de a fi mâncat. Faţă de votul dat de mine, în 2004, cui nu trebuia, adică lui Traian Băsescu, m-am corectat, încercând să nu mai fac aceeaşi greşeală. Am încercat, zic, nu ştiu dacă am şi reuşit. Ca să fiu sigur, eu şi urmaşii mei că vom mai avea ce mânca în următorii 20 de ani. Cine va trăi! Că de trăit bine, cum ne-ndemna acum un cincinal Traian Băsescu nu mai poate fi vorba. Ţara-i amanetată, preţ de vreo câteva generaţii. Avură grijă guvernele postdecembriste să treacă de la balanţă comercială excedentară, cum a lăsat Împuşcatul vistieria ţării, la datorii imense. Făcute în special de Guvernul Băsescu-Boc şi de dictatorul preşedinte-jucător, prim ministru, guvernator şi negociator şef-unic cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană. Cifrele datoriilor externe publice şi private ale României nu-şi mai au rostul a fi amintite că ne-apucă groaza.
*
Scorul strâns, înregistrat, de eximpoll-urile neoficiale, între principalii candidaţi, dădeau, ieri, după prânz, rezultatele unei lupte acerbe între actualul preşedinte, care conducea potrivit CSOP, şi candidatul PSD. Iar liderul social-democrat Mircea Geoană avea primul loc conform CCSB şi INSOMAR.
Intensificarea absenteismului la urne, la care-au contribuit mai toţi politicienii, dar mai ales circul non-stop, preţ de un cincinal, al celui care se credea Zeus, acelaşi care-a autocaracterizat (drept bună) starea naţiunii din autoproclamatul „regim Băsescu”. „Eforturili” lui s-au multiplicat ca un ecou de prost gust prin prestaţia deplorabilă a liderilor PD-L de la centru, dar şi din teritoriu, capitol la care nici Gorjul măscăriciului Ionel Manţog, un tătic al turismului electoral avant la letre nu stă deloc rău. Dealtfel, turismul electoral fu la el acasă în mai toată România, mai puţin în Transilvania. N-au lipsit nici ştampilele dispărute şi votul multiplu. Incidentele electorale n-au fost puţine, multe dintre ele fiind cazuri penale. Numai că am mai văzut din astea şi prin Gorj. La trecutele alegeri. Au fost atunci şi probe, iar dacă un Dan Nica, ministru de Interne, le-a vrut anchetate spre a bloca posibila fraudă electorală la prezidenţiale, i s-a luat capul de demnitar şi vicepremier. Ca să nu mai vorbească de fraude în casa spânzuratului. Scadenţa urmează, după numărarea tuturor voturilor corecte şi incorecte!
Prezenţa la urne a fost care-a fost. Meritam o participare la urne mai bună, dar cine n-ar fi vrut un Parlament mai mic? Dar nu unicameral – de genul Marii Adunări Naţionale visată de micul Ceauşescu al doilea. Un preşedinte-dictator nu preşedinte-jucător, care s-a aflat în treabă cu propunerea unui inutil referendum. Mă rog, dacă un nebun propune referendum, şi autorităţile locale dispun alte referendum-uri locale. Maghiarii lui Marko Bela şi Kelemen Hunor ştiu una şi bună, iar primarul oraşului Voluntari, fost vaporean de-al lui Băsescu, vrea şi el înfiinţarea, tot prin referendum, a Sectorului 7 al capitalei. Pe criza asta economică şi politică, acestea ne mai lipseau. Autonomia teritorială şi încă un sector bugetofag al Bucureştilor!
*
Ca o curiozitate, la Gorj, în vreme ce un Ionel Manţog şi-ar fi votat şeful de partid şi de stat cu ambele mâini ori chiar cu mai multe, independentul Constantin Ninel Potîrcă declara că nu votează deloc pentru că este discriminat. Şi atunci de ce-o mai fi candidat? Să se afle în treabă? Ca şi preşedintele actual şi viitor fost preşedinte? Ori ca să-i dea acestuia voturile în turul al doilea. Dacă va apuca Traian Băsescu un al doilea tur şi nu-şi dă demisia de onoare!
Cert este că prin refuzul lui Potîrcă de a-şi manifesta opţiunea electorală, candidatul rromilor din România are un vot mai puţin, suferind doar spectacolul de la secţia de votare din apropierea cartierului Meteor, din Târgu-Jiu, unde locuieşte, secţie de votare care n-a avut onoarea ca să-i treacă pragul un candidat la preşedinţie. De dragul de a vedea pe sticlă, rommul Potârcă s-a răzgândit. A votat, dar nu-i sigur pe cine.
Păcat, păcat de scrutinul vărsat!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here