Savantul geolog român Ion Popescu-Voiteşti -138 de ani de la naştere

743

Pomii desfrunziţi de ploile reci, iarba uscată tremură mărunt în bătaia vântului … zi de toamnă posomorâtă. Lume luminată, păşeşte pe poarta Şcolii Gimnaziale „Ion Popescu Voiteşti” din Bălăneşti. E întâmpinată cu pâine şi sare de două bălăneştene îmbrăcate în frumosul costum gorjenesc. Se simte că va fi o atmosferă emoţionantă pentru mulţi participanţi.

Primăria comunei Bălăneşti, Muzeul „Alexandru Ştefulescu” al judeţului Gorj, Şcoala Gimnazială „Ion Popescu Voiteşti”, Asociaţia „Renaştem împreună”, Asociaţia „Salvaţi identitatea satului”, Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie şi-au găsit timp să-l omagieze pe savantul geolog Ion Popescu Voiteşti cu ocazia împlinirii a 138 de ani de la naştere.
La 4 octombrie 1944, la moartea ilustrului profesor, geologul C. C. Oprescu rostea următoarele: „…inima celui ce a iubit atât de mult pământul a încetat să mai bată.
Mai presus de orice, Voiteşti a fost un mare profesor. Să mărturisească atâţia şi atâţia dintre elevii lui de altădată, cei de la Cluj, unde i s-au scurs anii cei mai frumoşi din viaţă, ori de la Bucureşti, unde din nefericire n-a profesat decât puţin, cum, atunci când mizerii materiale inerente unei studenţii trudnice sau nenorociri familiale sau iluzii personale năruite îi duceau la laborator obosiţi, trişti ori înneguraţi de gânduri, cum simţeau fără de veste o mână caldă şi uşoară pe umăr şi un glas discret, tremurat, abia perceptibil le întreba între patru ochi durerea, îmbărbătându-i părinteşte…Pornit el însuşi de la ţară, apoi slujind ani îndelungaţi ca simplu dascăl de liceu provincial, cunoştea adânc durerile omeneşti şi era extrem de sensibil la ele. Şi cred că nu există semn mai neîndoielnic de superioritate omenească, decât sensibilitatea la durerile altora.
Aşa a fost profesorul Voiteşti, aşa a trăit, aşa a simţit. Pentru noi, tinerii lui învăţăcei, cu o tinereţe chinuită şi răscolită de contradicţii, brutalităţi, mizerie morală şi materială, în mijlocul unei lumi înnebunite, icoana vieţii lui va rămâne pururi ca un ideal îndepărtat şi plin de lumină”.
Simpozionul „Ion Popescu Voiteşti – Pietrele ţin minte” a fost deschis în acordurile unei melodii dumnezeieşti interpretate la voce şi chitară de eleva I. Tomescu, de preşedintele filialei Gorj a Asociaţiei „Salvaţi identitatea satului”, profesorul Valentin Cepeneag care a recitat versuri de înalt patriotism şi suflet românesc, Primarul Ovidiu Pungan a rostit vorbe care au mers la inima participanţilor, scoţând în evidenţă cele două personalităţi de talie mondială zămislite pe plaiurile Gorjului: sculptorul Constantin Brâncuşi – omul care a făcut piatra să zboare şi geologul Ion Popescu Voiteşti – omul care a făcut ca pietrele să ţină minte. Inginerul Dan Toropu, nepot al savantului, a depănat amintiri de familie, amintiri ce merită a fi puse într-o carte. Personalitatea şi activitatea de cercetare a celui ce a fost colaborator şi îndrumător neobosit al Academiei Române a fost prezentată de profesorul doctor Ion Mocioi.
Au urmat comunicările prof. drd. Viorel Călugăru – jud. Olt, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi identitatea satului”, prof. Dan Pupăză, prof. Adela Ioana Dumitru – directoarea Şcolii Gimnaziale „Ion Popescu Voiteşti” ş.a. Lucrările simpozionului au continuat cu prezentarea filmului documentar „Savantul geolog Ion Popescu Voiteşti” realizat de un grup de profesori din jud. Olt, vizitarea casei memoriale a profesorului Voiteşti, lansarea cărţii „Ion Popescu Voiteşti” – autori Ion Mocioi şi regretatul profesor universitar geolog Ilie Huică. Manifestarea ştiinţifică s-a încheiat cu un moment patriotic de poezie şi cântece patriotice prezentat de elevii Şcolii Gimnaziale „Ion Popescu Voiteşti” din Bălăneşti.
Simpozionul a constituit un modest omagiu adus distinsului savant Ion Popescu Voiteşti.
Opera ştiinţifică şi didactică a profesorului Voiteşti este un strălucit exemplu de patriotism pentru tinerii de azi, a căror menire este aceea de a continua activitatea de cercetare.
Grigore Haidău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here