Satul Roșia Jiu, poluat excesiv

275

Limita legală zilnică pentru publeri în suspensie (PM10), indicatorul pentru măsurarea poluării aerului, a fost depășită în 28 de zile din 30 în satul Roșia de Jiu din județul Gorj, susțin reprezentanții Asociației Bankwatch România.

“Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost în 23 din 30 de zile peste media anuală reglementată de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea îndelungată la aceste pulberi fine, care pot pătrunde în alveolele pulmonare și în sânge, duce la îmbolnăvirea sistemului respirator și a celui cardiovascular. Asociația Bankwatch a instalat un aparat omologat care măsoară emisiile de PM10 și PM2.5 pe 26 aprilie 2017 în Roșia de Jiu. Satul a fost expus ani de zile la poluarea excesivă a aerului provenită de la termocentrala Rovinari, de la depozitele de lignit care o înconjoară (Pinoasa și Roșia, ultimul închis în 2016 după ani de funcționare ilegală), de la benzile transportoare descoperite și de la camioanele care pleacă de la cariere și trec prin fața caselor. Localnicii se plâng constant de două lucruri: zgomot și praf. Strămutarea locuințelor a fost promisă încă din 2007, dar Complexul Energetic Oltenia nu a făcut niciun progres în această privință, deoarece nu se preconizează extinderea minelor spre sat, exproprierea nefiind astfel o prioritate”, se arată într-un comunicat de presă al acestui ONG.
De altfel, poluarea aerului nu este singura problemă a locuitorilor din Roșia de Jiu. Măsurătorile omologate de zgomot realizate independent în noiembrie 2016 în 6 locuri în sat, atât ziua, cât și noaptea, arată că zgomotul produs de termocentrală și de benzile transportoare este mereu peste limita legală, în unele cazuri aceasta fiind depășită și cu 30 de decibeli. “Comunitatea din Roșia de Jiu a suferit suficient din cauza situării în centrul operațiunilor miniere. Majoritatea localnicilor sunt la pensie și merită o viață liniștită alături de familiile lor, care acum nici măcar nu mai vin în vizită pentru a nu expune copiii la această poluare. Complexul Energetic Oltenia trebuie să ofere compensații corecte acestor persoane în cel de-al unsprezecelea ceas”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii la Asociația Bankwatch România.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here