Sate rupte de civilizaţie

405

sateLupta dintre Putere şi Opoziţie se consumă în diverse registre de comunicare în tot Gorjul. În mod paradoxal, unii dintre cei mai valoroşi primari ai Gorjului se află în opoziţie faţă de Consiliul Judeţean sau faţă de Parlament.

Unele dintre cele mai sărace zone se află în opoziţie şi faţă de puterea parlamentară şi faţă de puterea judeţeană.

Multe dintre aceste localităţi sunt rămase în urmă zeci de ani faţă de standardul minimal de civilizaţie cerut de actuala noastră condiţie de ţară europeană. Lupta pentru voturi transformă politica într-o manipulare sinucigaşă, astfel că, spre exemplu, intenţia Elenei Udrea de a investi în infrastructura drumurilor judeţene pe bani viitori este socotită zadarnic o soluţie de control politic asupra localităţilor în care se vor desfăşura alegeri locale la termen.

Lucrez într-un domeniu în care am posibilitatea să văd cum arată drumurile comunale din aproape o jumătate de judeţ. Pentru a ajunge la o urgenţă în comuna Samarineşti, de exemplu, trebuie străbătuţi 15-20 de kilometri de drum de ţară, pe care în condiţiile meteo ale anotimpului rece se consumă un buget de timp de aproape două ore. Serviciile din satele gorjeneşti sunt inexistente, iar edilii s-au aleşii locali pot face cel mult gălăgie asupra celor care, într-o formă sau alta, sunt implicaţi în rezolvarea urgenţelor medicale. Medicul de familie nu va ajunge niciodată pe asemenea coclauri, ajunge cel mult ambulanţa cu un asistent medical pe care legea l-a descărcat de competenţe şi căruia îi face programul un dispecer fără pregătire medicală. Aşa se face că la urgenţe mari se ajunge mult mai greu, iar cetăţeanul în sine este, până la urmă, vitregit şi de asistenţa medicală, mai ales că pe timpul intervenţiei, cel care trebuie să se priceapă are deocamdată pregătire medie şi nu are drept de diagnostic.

Acele resorturi fine despre care vorbea Traian Băsescu trebuie musai reglementate, pentru că reforma s-a înţepenit şi a încremenit undeva în zona nemuritoarelor servicii de stat. Dacă mai luăm în calcul faptul că oamenii nu sunt nici asiguraţi şi că singura lege de luat în calcul este cea a asistenţei medicale de urgenţă, este clar că multe din satele din Gorj sunt departe de civilizaţie.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here