Şase salariaţi ai Penitenciarului Târgu-Jiu ameninţă cu greva

216

Revenirea la Penitenciarul Târgu-Jiu a Ralucăi Niţoiu, şefa Biroului Educaţie, ar putea provoca intrarea în grevă a şase dintre salariaţii unităţii de detenţie, care contestă astfel întoarcerea aici, din concediu, a fostului purtător de cuvânt al închisorii. Cei şase au anunţat că dacă Niţoiu revine la Penitenciar, împuternicirea ei de la Craiova la Târgu-Jiu, pe şase luni, expirând pe 11 octombrie, a doua zi ei vor intra în grevă. Niţoiu este cercetată de Comisia de Disciplină a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), dar ancheta se derulează extrem de greoi, nici măcar cei care au făcut sesizări împotriva acesteia nefiind până acum audiaţi.

Directoarea de pe Educaţie, Raluca Niţoiu, a intrat în concediu pentru două săptămâni, în momentul în care faptul că este cercetată de Comisia de Disciplină a devenit public. Interesant este însă că vrea să revină înapoi la unitatea de detenţie din Târgu-Jiu, deşi împuternicirile ei pe câte şase luni, primite de două ori, de la închisoarea din Craiova se încheie pe 11 octombrie, Niţoiu neavând şanse prea mari să se întoarcă nici la unitatea din Bănie. De altfel aceasta şi-a reziliat contractul privind locuinţa de serviciu ocupată în Târgu-Jiu, Niţoiu trecând luni pe la Penitenciarul Târgu-Jiu pentru a lua pulsul din unitatea de detenţie, ea explicându-le colegilor că a venit să îşi ia “haine de vară”(în plină toamnă). Deşi nu mai poate reveni pe post, Niţoiu şi-a planificat deja activitatea de control pentru a doua jumătate a lunii, luându-i la ochi pe unii care îi sunt tocmai împotrivă.

Raportul Comisiei de Disciplină întârzie
Niţoiu care şi-a ameninţat subalternii, comportându-se abuziv şi tolerând abateri disciplinare, este cercetată de Comisia de Disciplină a ANP încă de luna trecută, la cererea Ministerului Justiţiei. Aceasta are legătură şi cu promovare ca şef de cameră a lui Gheorghe Avram, condamnat recent la 25 de ani de închisoare pentru omor. Comisia trebuie să se pronunţe în trei luni de zile, începând cu data de 13 septembrie, dar anchetarea lui Niţoiu întârzie prea mult. La fel întârzie şi cercetarea Ralucăi Niţoiu şi în cazul plângerii care i s-a făcut la DNA Târgu-Jiu. Procurorii DNA nu au început nici ei audierile, deşi plângerea pe numele acesteia a fost făcută pentru purtare abuzivă şi intimidarea martorilor, fiind înregistrată încă din 15 august. Anchetarea lui Niţoiu are legătură şi cu dosarul “POSTDRU”.

Psiholog, urmărit penal dar cu aspiraţii la funcţie
În ce priveşte postul de director adjunct pe Educaţie, scos la concurs, pentru acesta s-au înscris 5 educatori şi psihologi de la Penitenciarul Târgu-Jiu, 2 de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova şi unul de la penitenciarul de minori din Bănie. Dosarele s-au putut depune până marţi, printre candidaţii cărora li s-a acceptat dosarul aflându-se şi psihologul Valentina Flitan, urmărită penal de anul trecut în dosarul “POSTDRU”. Faptul că e urmărită penal de pe 4 octombrie 2011, nu a împiedicat-o pe aceasta să aspire la funcţia de conducere de la Educaţie, chiar dacă privind din afară este strigător la cer ca o persoană pătată să pretindă acum un post de conducere în cadrul închisorii. Aceasta de fapt a mai participat în luna martie 2012 şi i s-a acceptat dosarul la un concurs pentru postul de şef Birou Psihologi, concurs pe care l-a promovat deşi legea îi interzice să deţină funcţii de conducere pe timpul urmăririi penale. ANP-ul permite sau nu cunoaşte situaţia “Flitan” de la Târgu-Jiu. Faptul că o parte dintre urmăriţii penal din penitenciar au fost avansaţi la excepţional pe 29 iunie 2011, cu acordul ANP-ului, face ca nimic să nu mai mire. Nu mai miră de altfel nici faptul că Raluca Niţoiu, în vârstă de 36 de ani, îşi caută pe un site de socializare, deşi căsătorită, un tip între 30-45 de ani. Poate acesta este şi motivul pentru care vrea să stea mai mult la Târgu-Jiu decât la Craiova, loc în care soţul său este ofiţer la penitenciarul de minori şi tineri.

Ce face Marian Dobrică?!
În atare condiţii, directorul general al ANP, Marian Dobrică, este aşteptat să ia măsuri urgente, pentru a evita un scandal de proporţii care ar putea izbucni la unitatea de detenţie de la Târgu-Jiu. Asta mai ales că pe 12 octombrie, cei şase salariaţi ar putea intra în grevă. Aşteptăm şi poziţia Ministerului Justiţiei, cunoscând că Mona Pivniceru este o persoană care nu tolerează astfel de derapaje.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here