Şase pacienţi chimiorezistenţi, internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie

327

La ora actuală, şase pacienţi cu tuberculoză rezistentă la tratament se află internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă. Bolnavii care nu respectă recomandările medicilor pot deveni chimiorezistenţi.

Principala sursă de infecţie tuberculoasă este reprezentată de persoana bolnavă de tuberculoză, de regulă localizată pulmonar, care elimină bacili tuberculoşi, cel mai frecvent prin tuse şi expectoraţie, dar şi prin strănut, vorbit şi aşa mai departe. O sursă de infecţie lăsată netratată va infecta, în medie între 10 şi 15 persoane în fiecare an, iar dintre persoanele infectate un procent de 5-10% vor dezvolta boala. Din păcate, la nivelul judeţului nostru există şi persoane cu tuberculoză rezistentă la tratament. Şase dintre acestea sunt internate la Spitalul de Pneumoftiziologie.  „Actualmente avem internaţi şase pacienţi chimiorezistenţi”, confirmă Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Diagnosticarea precoce, de o importanţă majoră
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog. Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here