Şase gorjeni s-au tratat în străinătate cu ajutorul formularului 112

168

Întrucât sistemul medical din ţară nu le permite să se trateze corespunzător, mulţi pacienţi apelează la formularele E 112, prin care beneficiază de asistenţă medicală în afara ţării. La nivelul judeţului Gorj, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a eliberat pe parcursul anului trecut şase formulare. În acest an, niciun gorjean nu a solicitat tratamente în baza formularului 112.

Tot mai multe persoane care suferă de boli grave aleg tratamentul în străinătate pentru că sistemul medical din ţară nu le dă nicio şansă. Potrivit CJAS Gorj, anul trecut au fost eliberate 6 astfel de formulare, în ţări precum Germania, Franţa, Austria şi Italia. Afecţiunile pentru care au fost solicitate aceste documente au fost de natură oncologică, boli ale sistemului circulator şi o afecţiune ortopedică. „În 2014, de la începutul anului şi până în prezent, nu am avut nicio solicitare pentru formularul 112”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Cum se poate beneficia de formularul E 112?
Pentru a beneficia de formularul E 112, asiguraţii trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate o serie de documente precum o cerere, o copie a actului de identitate sau, după caz, a certificatului de naştere; un raport medical care va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, dosarul medical din care să rezulte diagnosticul pacientului şi faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unităţile sanitare din România, precum şi o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al Uniunii Europene, din care să rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de persoana solicitantă.
În situaţia în care asiguratul îşi schimbă reşedinţa va prezenta şi un înscris medical din care să rezulte că deplasarea nu aduce prejudicii stării de sănătate sau primirii tratamentului medical.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here