Șase cazuri de sifilis, confirmate în Gorj

368

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut, la nivelul judeţului nostru, au fost confirmate șase cazuri de sifilis, fiind o infecţie cu transmitere sexuală cauzată de o bacterie. La sfârșitul anului, în evidențele medicilor gorjeni nu mai rămăsese niciun pacient diagnosticat cu această boală. Tratamentul în sifilis se face sub îndrumarea şi recomandarea medicului.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a centralizat cazurile de sifilis confirmate pe parcursul anului trecut, comparativ cu anii anteriori înregistrându-se o scădere a incidenței acestei boli. Astfel, zece gorjeni au primit acest diagnostic în 2013 şi 17 în 2014, ei urmând a efectua tratamentul specific. De asemenea, în cursul anului 2015 au mai fost confirmate șase cazuri. În 2016, au fost confirmate șase cazuri de sifilis. “Pe parcursul anului 2013 au fost confirmate zece cazuri noi de sifilis, iar în 2014 s-au confirmat alte 17 cazuri. În 2015, au fost confirmate şase cazuri de sifilis, din care trei cu sifilis congenital. Și în 2016, au fost confirmate șase cazuri de sifilis, la sfârșitul anului nemairămânând niciunul în evidențele medicilor”, susţine Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Sifilis este o boală cu transmitere sexuală (BTS) cauzată de bacteria Treponema pallidum. Semnele şi simptomele sifilisului nu sunt specifice acestei boli, ele putând imita numeroase alte afecțiuni.

Simptome şi tratament
De multe ori transmiterea sifilisului se face de la persoane care nu ştiu că au boala. Netratat, sifilisul evoluează în trei faze. În timpul primei faze, după o perioadă de incubaţie de 21 de zile (3-90 de zile), la locul de infectare (pe penis, rect, vagin sau gură), apare şancrul primar, o rană nedureroasă, curată. La un interval de 1-4 săptămâni de la apariţia şancrului, prin testare, se poate determina dacă organismul este infectat. Această roşeaţă (şancru) dispare după 3-6 săptămâni fără tratament, dar infecţia rămâne în organism şi se poate transmite altor persoane. A doua fază începe după 6-12 săptămâni de la infectare. Uneori apar erupţii pe piele (de obicei pete roşiatice) pe organele genitale sau gură. Unii bolnavi pot avea dureri de cap, febră, dureri de stomac şi senzaţie de oboseală. Deseori semnele trec neobservate sau dispar fără tratament. Persoana infectată transmite infecţia. Chiar dacă nu au fost evidente indiciile din primele două faze, în primii patru ani de la infectare, sifilisul poate fi transmis altor persoane. A treia fază apare după o perioadă cuprinsă între 2 şi 40 de ani. Atunci, pe lângă piele, poate fi afectat tot corpul: oasele, ficatul, sistemul nervos (paralizii, tulburări de personalitate şi comportament), inima, ochii. În această fază, infecţia nu se mai transmite altor persoane. Sifilisul congenital este transmis intrauterin fătului de către mamă. Sifilisul matern poate provoca: naştere prematură, moarte intrauterină a fătului, infecţie congenitală sau moarte neonatală (după naştere). Pentru a nu transmite infecţia copilului, mama trebuie să urmeze un tratament strict. Pentru a fi eficientă, medicamentaţia trebuie începută în primele trei luni de sarcină. Tratamentul în sifilis se face sub îndrumarea şi recomandarea medicului. Penicilina este antibioticul de elecţie folosit şi singurul care poate fi utilizat în neurosifilis şi la femeile gravide; pentru stadiile primare ale sifilisului, se utilizează benzatin-penicilină; în stadiile tardive şi în sifilisul congenital, se preferă penicilina G; pentru pacienții alergici la penicilină, se administrează doxiciclină şi tetraciclină.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here