Şase camioane pline cu gunoi, adunate de elevi de pe Transalpina

712

Deşeurile colectate, la sfârşitul săptămânii trecute, de aproximativ 150 de elevi şi cadre didactice ale Şcolii Gimnaziale din Novaci dar şi din alte localităţi gorjene, cărora li s-au alăturat elevi din alte judeţe vecine, de pe Transalpina, au umplut, până la refuz, şase camioane. Acţiunea a avut loc în cadrul proiectului educativ regional „Voluntari pentru un turism ecologic în Munţii Parâng”.

Voluntarii au început acţiunea de ecologizare, sâmbătă, la Rânca. Împărţiţi în mai multe echipe, elevii s-au înarmat cu saci şi mănuşi şi au trecut la fapte. Aceştia au adunat tone de deşeuri, umplând 6 camioane, au împărţit pliante cu mesaje ecologice şi au amplasat coșuri de gunoi pe toată lungimea Transalpinei.
După întâlnirea cu celelalte grupe de voluntari, din judeţele, Hunedoara, Alba şi Sibiu, toate echipele s-au deplasat la Oaşa, unde a avut loc acţiunea finală din cadrul proiectului derulat de cele patru judeţe, respectiv o dezbatere cu tema voluntariatului pentru o cauză dreaptă.
“Suntem conştienţi că zona aceasta foarte frumoasă, Transalpina, care este un vis pentru orice trecător, nu se poate ridica la standarde europene în turism decât printr-o curăţenie exemplară. Poate în felul acesta turiştii, participanţii la trafic, ciobanii, comercianţii, ciupercarii, culegătorii de fructe de pădure vor înţelege că acolo unde stau trebuie să păstreze curăţenia”, a precizat Elena Basaraba, profesorul coordonator al proiectului.

“Perla” Tansalpina
În contextul în care prefecturile judeţelor implicate în proiect au avut rolul de parteneri ai acestuia, la evenimentul de sâmbătă au participat şi prefecţii de Gorj şi Alba, care au deschis o serie de discuţii referitoare la Transalpina şi la potenţialul ei turistic. Atât prefectul judeţului Gorj, Claudiu Teodorescu, cât şi prefectul judeţului Alba, Sorin Adrian Vasilescu, consideră că Transalpina este şoseaua României cea mai frumoasă din punct de vedere turistic, şi că, în consecinţă, ea ar trebui să beneficieze de o atenţie deosebită din partea autorităţilor.

Sprijin total
În ceea ce priveşte caracterul educativ al acestui proiect şi al acţiunii de ecologizare în sine, prefectul de Gorj a fost încântat de rezultatele obţinute de câtre voluntari. “Este o acţiune destul de importantă, pentru că aţi văzut şi dumneavoastră câte camioane de gunoaie s-au strâns. Cu această ocazie, felicit atât organizatorii, cât şi copii pentru că de fapt, elevii au fost ca nişte furnicuţe în întreaga zonă şi au reuşit să strângă foarte multe gunoaie. Este un lucru extraordinar de important”, a declarat Claudiu Teodorescu.

Gunoaiele au reapărut
La numai o zi după ce elevii au strâns 6 camioane de gunoaie, acestea ca prin minune au reapărut în locurile din care copiii le-au strâns. “La întoarcerea din acţiune am constat un lucru dezamăgitor, gunoaiele au reapărut, cel puţin la “Obârşia Lotrului” am văzut foarte multe”, a precizat Elena Basaraba, profesorul coordonator al proiectului.
Se pare că turiştii, care au amplasat şi corturi în zona “Obârşia Lotrului”, nu au înţeles mesajul transmis de către copii.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here