Şase cai grei din Săcueni, cumpăraţi de un afacerist din Târgu-Jiu

1776

Un afacerist gorjean a cumpărat recent şase cai de la herghelia privată din Săcueni, dar nu pentru muncă, ci pentru dragostea şi plăcerea lui de a-i vedea. Este vorba despre Nicolae Bâlcanu, de loc din Târgu Jiu, care a achiziţionat cabalinele din linia Fitero, cai cu origine, pedigree, clasificaţi şi omologaţi de Autoritatea Hipică Naţională.

Caii Fitero de tracţiune şi de muncă, frumoşi şi atât de blânzi încât pot fi călăriţi şi de un copil, au o personalitate plăcută, care impune respect şi admiraţie în acelaşi timp, spun cumpărătorii. ,,Caii mei au o voinţă de fier, sunt inteligenţi, harnici şi răbdători, aşa cum este şi poporul român”, a declarat, proprietarul hergheliei, Petru Fitero.
Pe o suprafaţă de aproape 250 de hectare, la marginea oraşului Săcueni, cei 250 de cai sunt, majoritatea, din linia Fitero. Născuţi şi crescuţi în herghelia pasionatului crescător, caii sunt destinaţi pentru vânzare, dar afacerea nu este foarte rentabilă, spune proprietarul, deoarece nu mai există interes pentru caii de tracţiune şi de muncă, chiar dacă sunt de cea mai bună calitate.
Şi totuşi, un om de afaceri gorjean a cumpărat recent şase cai de la herghelia din Săcueni. “Domnul Fitero este cel mai bun crescător de cabaline din Europa. A înfiinţat cea mai bună rasă de cai pe care a avut-o România vreodată. A mai încercat ceva similar un amic de-al meu din Arad, dar a stricat rasa. A adus nişte monştri de armăsari de pe nu ştiu unde şi cred că vrea să creeze o rasă numai pentru tăiere. Nu l-am înţeles, dar, până la urmă, e alegerea lui. Ca domnul Fitero nu cred că mai există un altul. E un mare păcat că cei care ne conduc nu se gândesc să facă ceva pentru astfel de oameni. Cei din PDL au suspendat subvenţiile pentru cai, dar nici actualii guvernanţi nu au făcut ceva în acest sens. Păcat, mare păcat, o rasă de cai precum cea de la Săcueni nu mai are nimeni în România”, a mărturisit omul de afaceri Nicolae Bâlcanu din Târgu Jiu.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here