Şase absolvenţi de facultate, încarceraţi la Târgu-Jiu

167

penitenciarul pag 1Fie că ai studii, fie că nu, poţi ajunge după gratii dacă înfăptuieşti o infracţiune. De cele mai multe ori, încarceraţii au cel mult studiile liceale încheiate. La ora actuală, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Târgu-Jiu are în custodie un număr de 465 de persoane private de libertate încadrate în regimurile de executare a pedepselor privative de libertate, respectiv deschis şi semideschis.

Potrivit Simonei Dumitriu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu, în această instituţie sunt încarcerate şase persoane absolvente de studii superioare, opt deţinuţi au studii postliceale sau şcoală de maiştri, 95 de persoane sunt absolvente de studii liceale, 96 absolvente de şcoli profesionale. „În cadrul instituţiei noastre mai sunt şi 177 de persoane care au absolvit doar studiile gimnaziale, 66 au terminat clasele primare, iar 17 deţinuţi nu au nici un fel de studii. Persoanele private de libertate sunt incluse în programe care urmăresc desfăşurarea de activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică, instruire şcolară şi formare profesională. Pentru fiecare persoană condamnată se întocmeşte un plan de evaluare şi intervenţie educativă de către specialişti din cadrul Serviciului de educaţie şi asistenţă psihosocială din cadrul penitenciarului”, a declarat Simona Dumitriu.

Calificări pentru deţinuţi

În prezent, în Penitenciarul Târgu-Jiu se desfăşoară cursuri de şcolarizare pentru un număr de 41 de persoane private de libertate, dintre care 17 sunt înscrise la clasele I – IV şi 24 sunt înscrise la clasele V- VIII. Activitatea educativă este asigurată de cadrele didactice de la Şcoala „Gheorghe Tătărăscu” din municipiul Târgu-Jiu. De asemenea, de la începutul anului 2011 s-au desfăşurat şapte cursuri de calificare pentru 104 persoane private de libertate pentru meseriile de bucătari, confecţioneri articole din piele şi înlocuitori, zidari – pietrari-tencuitori, şi lucrători în creşterea animalelor. Totodată, în anul 2010 au fost organizate nouă cursuri de calificare pentru 163 de persoane private de libertate. Activitatea de calificare se desfăşoară pe bază de protocol de colaborare cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Gorj.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here