Şase “negrii”, depistaţi de ITM

134

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj (ITM) au desfăşurat, într-o săptămână, pe raza judeţului nostru mai multe acţiuni de control, în domeniul relaţiilor de muncă, al securităţii şi sănătăţii. Au fost efectuate mai multe controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.

În săptămâna 25-29 iunie, inspectorii de la ITM Gorj au realizat o mulţime de controale, la care au aplicat şi sancţiuni. Au fost efectuate 43 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma acestor controale au fost depistaţi 6 angajatori care utilizau munca la negru, având 7 persoane fără forme legale de angajare. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 70.000 lei. Angajatorii care prestau activitate cu persoane “la negru” desfăşurau muncă în următoarele domenii de activitate: construcţii, zootehnie, cafe-bar. Au fost aplicate 21 sancţiuni contravenţionale la 16 angajatori, din care 8 sunt amenzi, în valoare de 77.500 lei.

Sancţiuni contravenţionale pentru securitate în muncă
Compartimentul Securitate şi sănătate în muncă din Cadrul ITM Gorj a mai desfăşurat 18 controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă şi au fost aplicate 13 sancţiuni în valoare de 2.000 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare, la echipamentele de muncă, neefectuarea evaluării riscurilor, nepurtarea echipamentului individual de protecţie din dotare.

Seminar pentru angajaţi şi angajatori
În 26 iunie s-a desfăşurat la sediul ITM seminarul cu tema “Riscurile psiho-sociale la locul de muncă”. Aceasta s-a adresat sectorului de „transporturi”, la care au participat peste 21 de angajatori, lucrători cu atribuţii de securitate şi sănătate în muncă, reprezentanţi ai lucrătorilor. Tema aleasă privind riscurile psiho-sociale la locul de muncă nu a fost una întâmplătoare, având ca scop, tragerea unui semnal de alarmă cu privire la modul în care această problemă este tratată. Odată cu încheierea discuţiilor, inspectorii ITM au început controalele la nivelul societăţilor din Gorj. Seminarul s-a desfăşurat în incinta Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj şi a vizat atât participarea angajaţilor, cât şi a angajatorilor.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here