“Sărutul” lui Brâncuşi, în premieră pe scena Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”

973

Festivalul Naţional „Zilele Elvira Godeanu” debutează duminică, 13 mai, la Târgu-Jiu. Deschiderea evenimentului va fi reprezentată de premiera spectacolului „Sărutul”, a cărui regie a fost inspirată de sculptura lui Constantin Brâncuşi.

Piesa „Sărutul” va deschide, duminică, ediţia din acest an a Festivalului Naţional „Zilele Elvira Godeanu”. Biletele la acest spectacol care se va juca de la ora 20.00, costă 30 de lei. “Duminică avem premiera spectacolului „Sărutul”, cel care va deschide anul acesta Festivalul Naţional de Teatru „Zilele Elvira Godeanu” şi care este gândit pentru a fi o carte de vizită a teatrului nostru din Târgu-Jiu. Este un eseu vizual teatral în regia lui Horaţiu Mihaiu. Din distribuţia spectacolul fac parte: “Constantin Brâncuşi” – Ion Alexandrescu, „Dumnezeu” – Marian Negrescu şi Radu Botar, „Sf. Petru” – Dumitru Calotă, „Muzele” – Sfetcu Monica Adelina, Adriana Rodica Negrescu, Adelina Puzdrea, Mihai Robert Rădulea, Vlad Cătălin Rădulea, Ionuţ Alexandru Manea, „Bătrânii” – Eugen Titu şi Luminiţa Şorop, „Mireasa, femeia cu copilul” – Mădălina Ciobănuc, „Orbii, sărutul lui Brâncuşi” – Adelina Sfetcu, Adriana Negrescu, Mădălina Ciobănuc, Adelina Puzdrea, Mihai Rădulea, Vlad Rădulea, Ionuţ Manea, Bogdan Tălmaciu, „Sărutul lui Rodan” – Adelina Puzdrea, Ionuţ Alexandru Manea, Adelina Monica Sfetcu, Adriana Rodica Negrescu şi Mădălina Ciobănuc, Adelina Pudrea, „Egiptenii” – Andreea Chiriţescu şi Adrian Strîmtu. Regia, scenografia, concept şi univers sonor îi aparţin regizorului Horaţiu Mihaiu, coregrafia Andrei Mălina, costume Wilhelmina Bekes, editare video Cezar Enache, asistent scenografie Maria Nicola. Spectacolul va avea premiera duminică, 13 mai, chiar în ziua de debut a Festivalului „Zilele Elvira Godeanu”, de la ora 20.00”, a declarat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu.

Un spectacol pornit de sculptura brâncuşiană
Regizorul şi scenograful piesei „Sărutul” este Horaţiu Mihaiu, care a explicat, ieri, semnificaţia sărutului şi legătura spectacolului cu sculptura lui Brâncuşi cu acelaşi nume. “Ceea ce o să vedeţi duminică este un spectacol ce a pornit de la o idee a sculpturii lui Brâncuşi, „Sărutul”, o sculptură care a fost practic prima lui lucrare în stilul său arhicunoscut. Este un spectacol despre Brâncuşi, dar nu este un spectacol omagial cum ar crede lumea că se întâmplă de obicei aşa încât sugerez oamenilor să se uite la afiş şi la titlu, care înseamnă exact ceea ce se va vedea în spectacol. Sărutul înseamnă o comuniune între două persoane, devenind un monolit, când două persoane devin o singură persoană. Am fost mai interesat de latura filosofică a sărutului pornind de la multiplele sale feluri precum sărutul copilului din cărucior, trecând prin sărutul de nuntă, sărutul mâinii. Deci toate formele de sărut posibile. Aşa încât poate că are şi o doză de erotism, atât cât a vrut să reprezinte Brâncuşi. Sunt un mare admirator al lui Brâncuşi aşa că sunt extrem de emoţionat să văd cum va fi perceput spectacolul. Este conceput foarte unitar; eu am creat şi universul sonor, şi scenografia, şi costumele, aşa încât are o unitate vizuală, lucru căruia eu îi dau o mare atenţie în spectacolele pe care le fac. E un tip special de teatru, extrem de modern, care se practică la ora actuală în întreaga lume. Astfel spectacolul poate avea şi o carieră externă, nu are nevoie de traducere. Sper să fie un exerciţiu estetic pentru public şi am adus în spectacol şi două lucruri care sunt mai puţin cunoscute despre Brâncuşi, dintre care o referire la sculptura sa pentru orbi, total necunoscută, şi mai sunt câteva elemente, precum faptul că el a fost influenţat de arta egipteană, aşa încât pentru cei care nu cunosc prea bine viaţa şi opera lui Brâncuşi, va fi şi un motiv de a înţelege arta lui. (…) Am văzut Ansamblul de la Târgu-Jiu în 1964 când Jiul curgea pe lângă Masa Tăcerii, parcul era plin de câini şi era mizerie. Sunt relativ bine puse în valoare şi e important să nu fie date cu graffiti. Mi se pare bine că se interzic anumite lucruri precum atingerea sculpturilor. Este un ansamblu de o valoare inestimabilă. Locuiţi într-un oraş în care de dimineaţa până seara îl aveţi pe Brâncuşi lângă dumneavoastră. Eu sunt emoţionat de fiecare dată când ies din teatru şi dau ochii cu splendida Poarta Sărutului. Am vizitat şi Muzeul de Artă care este unul foarte bun, cu lucrări valoroase. Cred că pentru Târgu-Jiu ar trebui să fie un brand mai puternic, adică ar trebui cultura să fie primul lucru la care să se gândească autorităţile. Este păcat să locuiţi într-un oraş binecuvântat de aceste lucrări şi să nu-l folosiţi ca brand. Când aveţi asemenea bijuterii mondiale, e păcat să nu trăiţi de pe urma acestor lucrări. Orice piatră pe care s-a aşezat Brâncuşi merită să fie luată în consideraţie”, a declarat regizorul Horaţiu Mihaiu.

Mai sunt bilete disponibile!
Dacă la câteva dintre piesele ce se vor juca în această perioadă la Târgu -Jiu în cadrul Festivalului Naţional „Zilele Elvira Godeanu” au fost epuizate biletele, reprezentanţii teatrului anunţă că încă mai sunt bilete disponibile la o serie de spectacole, precum şi la piese pentru copii. “Anunţ iubitorii teatrului că mai sunt locuri libere la următoarele piese: joi, 17 mai, Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” Petroşani – piesa „Preşul” de Ion Băieşu; sâmbătă, 19 mai, de la ora 20.00 Teatrul „Jan Bart” Tulcea – Piesa „Oleana”, un spectacol premiat intens în ultimii doi ani în ţara noastră; duminică, 20 mai, un eveniment în premieră naţională „That`s Brodway Entertaining Style”, o întâlnire cu stepul; luni, 21 mai, Teatrul Arte Dell Anima – „Letice şi Leuşteanul”, cu gorjeanca noastră Crina Linţă; luni, 28 mai, Teatrul „Excelsior” Bucureşti – „Fluturii sunt liberi” cu Catrinel Dumitrescu; marţi, 29 mai, „Avioane de hârtie”, spectacolul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu; pentru cei mici avem sâmbătă, 2 iunie, opera comică pentru copii a Teatrului de Artă Deva – „Bastien şi Bastienne”; marţi, 5 iunie, Teatrul de Nord Satu Mare – „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare; concertul lui Florin Berculescu de miercuri, 6 iunie, de la ora 19:00; „Comedia din comedie” se joacă afară în aer liber, în amfiteatrul din centrul oraşului, joi, 7 iunie, cu intrare liberă; mai sunt bilete foarte puţine şi pentru spectacolul de vineri, 8 iunie, al Teatrului Nottara Bucureşti – „Metoda”; vineri, 8 iunie, avem un spectacol stradal cu intrarea liberă ce va fi în faţa teatrului – „Origini”, ce aparţine Teatrului „Aureliu Manea” din Turda; sâmbătă, 9 iunie, Teatrul „Aureliu Manea” Turda – piesa „Ultima haltă în paradis”. Biletele la celelalte spectacole au fost epuizate încă din primele zile. Vă aşteptăm cu drag la casa de bilete care funcţionează după următorul orar: luni-vineri – 09.00-13.00 şi de la 17.00 la 19.00, precum şi sâmbătă şi duminică în intervalul 11.00-16.00”, a precizat Iani Gârbaciu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here