Sărbători pascale pentru deţinuţii din Târgu-Jiu

228

penitenciarul pag 1În toate penitenciarele din ţară, se desfăşoară, în această perioadă mai multe acţiuni specifice Sărbătorilor Pascale, reunite în proiectul „Sfintele sărbători de Paşti” iniţiat de Direcţia de Reintegrare Socială din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Târgu Jiu organizează o serie de activităţi cu caracter educativ, moral-religios şi cultural-artistic specifice sărbătorilor pascale pentru ca lumina şi bucuria Învierii Domnului să pătrundă şi în sufletul persoanelor private de libertate. Luni, 18 aprilie, un grup format din 21 de persoane private de libertate au vizitat Mănăstirea Tismana şi au oferit felicitări cu teme pascale, confecţionate în cadrul atelierului de ergoterapie, copiilor instituţionalizaţi în Centrul maternal Târgu-Jiu. De asemenea, ieri a fost organizată o expoziţie cu specific pascal la Muzeul Judeţean Gorj (icoane, felicitări şi ouă încondeiate). De asemenea, deţinuţii au avut parte de concursuri cu teme de cultură generală şi teme religioase, concursuri sportive (tenis de masă şi fotbal tenis).

„Activităţile de consiliere moral-religioasă se desfăşoară cu sprijinul colaboratorilor noştri, culte religioase, la solicitarea persoanelor private de libertate. Reprezentanţii acestora vor oferi pachete cu alimente specifice acestor sărbători religioase persoanelor private de libertate necăutate de familii”, a declarat Simona Dumitriu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu.

Meniu special de Paşte

Preotul capelan desfăşoară în această perioadă o intensă activitate, respectiv oficierea slujbelor specifice acestei perioade, predici, cateheze, spovedanii şi împărtăşanii. Slujba de Înviere va fi oficiată în capela unităţii şi va fi transmisă în toate camerele de deţinere cu ajutorul studioului de televiziune cu circuit închis

De asemenea, în prima zi de Paşti, pe 24 aprilie, persoanele private de libertate vor beneficia de un meniu special care va include ouă roşii şi cozonac. Totodată, şapte persoane private de libertate care au avut rezultate bune la cursurile de şcolarizare, calificare şi au participat la activităţi cultural-educative vor fi recompensate cu învoire de o zi. Au mai fost făcute propuneri de recompensare cu învoiri între trei şi cinci zile pentru încă cinci persoane private de libertate.

Prin derularea proiectului „Sfintele Sărbători de Paşti” se doreşte promovarea, respectarea şi transmiterea tradiţiilor spirituale şi a obiceiurilor populare româneşti în rândul persoanelor private de libertate, precum şi menţinerea contactelor cu familia şi comunitatea.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here