Sărbători în sânul familiei pentru 104 copii instituţionalizaţi

195

În acest an, 104 copii din centrele subordonate Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj petrec sărbătorile de iarnă în sânul familiilor. Prin programul „Ia-mă acasă”, trei copii au fost luaţi de două familii pentru petrecerea Crăciunului şi Revelionului în casele acestora.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj dă posibilitatea familiilor din judeţul nostru să ia acasă de sărbători unul sau mai mulţi copii instituţionalizaţi. Perioada de depunere a cererilor pentru programul „Ia-mă acasă” a luat sfârşit; doar două familii şi-au exprimat dorinţa de a lua acasă copii instituţionalizaţi. „Prin programul „Ia-mă acasă” au fost înregistrate două cereri, venite din partea a două familii, care au dorit să ofere unui număr de trei copii din centrele DGASPC Gorj sărbători de iarnă alături de o familie în care să se simtă doriţi şi ocrotiţi. Pentru acest sezon nu se mai pot depune cereri pentru a lua copii de sărbători acasă întrucât nu ar mai fi timp pentru ca reprezentanţii DGASPC Gorj să verifice situaţia materială şi morală a familiei respective”, a explicat Minodora Ianc, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.

104 copii sărbătoresc Anul Nou în familie

Peste o sută de copii instituţionalizaţi au posibilitatea de a petrece sărbătorile de iarnă în sânul unei familii. „Datorită faptului că reprezentanţii DGASPC Gorj, în timpul anului păstrează legătura cu familiile sau rudele copiilor aflaţi în centre, un număr de 104 copii îşi petrec sărbătorile de iarnă în sânul familiilor naturale. Majoritatea copiilor au plecat din centre în data de 23 decembrie 2011 şi vor reveni la sfârşitul vacanţei şcolare”, a precizat Minodora Ianc, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.

Astfel, datorită reprezentanţilor DGASPC Gorj peste o sută de copii abandonaţi vor simţi spiritul sărbătorilor în atmosfera caldă a unei familii.

Orice familie poate lua copiii acasă

În general, reprezentanţii DGASPC Gorj încearcă să păstreze o legătură între copiii instituţionalizaţi şi familiile naturale. Totuşi, dacă acestea nu-şi manifestă interesul de a lua micuţii acasă de sărbători, oricine o poate face. „Oricine poate solicita aprobarea de a lua un copil sau mai mulţi, de sărbători. De regulă, noi încercăm să păstrăm o legătură cu familia reală a copilului, dar şi alte familii îi pot lua acasă, dacă îndeplinesc anumite condiţii. După ce se depune cererea, colegii noştri merg la casa familiei solicitante şi verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare; este vorba nu doar despre condiţiile materiale, care sunt primordiale, ci şi despre cele morale. Familia respectivă trebuie să aibă condiţii decente de existenţă şi să nu pună viaţa copilului în pericol”, menţionează Minodora Ianc, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj. Nu doar de sărbători pot fi luaţi acasă copiii instituţionalizaţi, ci în orice perioadă a anului.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here