Sărbătoarea Sf. Proroc Ilie Tesviteanul în județul Gorj

1012

Biserica noastră ortodoxă prăznuiește, în ziua de 20 a lunii lui Cuptor, așa cum este cunoscută în popor luna cea mai călduroasă a anului, iulie, pe Sfăntul, slăvitul și măritul proroc ILIE.
Acest om ales al lui Dumnezeu a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos, într-o perioadă în care poporul ales se îndepărtase de Dumnezeu prin cinstirea zeului Baal. Originar din Tesva Galaadului, o cetate situată în apropiere de Arabia, întreaga activitate a proroocului Ilie a fost legată de viața și istoria comunității israelite din Regatul de Nord, regat ce își avea capitala la Samaria.

Viața și activitatea sa
Activitatea Sfăntului proroc Ilie Tesviteanul este descrisă în cărțile a III-a și a IV-a Regi a Vechiului Testament. Aici capitolul 1 nu redă nici un amănunt despre viața personală a marelui Prorooc. Tradiția ne învață că el era din seminția lui Aaron, seminție din răndul căreia erau aleși preoții poporului evreu.
Troparul Sfăntului Ilie îl numește ,,al doilea mergător înainte al venirii lui Hristos”; ținănd cont de faptul că acest proroc a fost ridicat cu trupul la cer, prin puterea lui Dumnezeu, într-un car de foc, există credința că Ilie, alături de Sfăntul patriarh Enoh, vor veni din nou pe pămănt, înainte de a doua venire a Domnului Iisus Hristos, pentru a se lupta cu dușmanul lui Dumnezeu și al oamenilor, Antihristul. Cei doi sfinți prooroci vor denunța viclenia Antihristului și rătăcirea în care mulți oameni vor cădea, întărind în același timp pe cei care vor rămăne statornici în dreapta credință. Cu alte cuvinte, precum în vechime Ilie a fost un apărător al credinței în vreme de rătăcire, tot așa se va arăta din nou înainte ca Domnul Iisus Hristos să vină să judece lumea.
Sfăntul proroc Ilie Tesviteanul i-a adus pe evrei la credinta adevărată atăt prin asprime – îi cere lui Dumnezeu să închidă cerurile și să nu mai cadă ploaie pe pămănt timp de trei ani și șase luni de zile – căt și prin milostivire, înviind pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului și aducănd prin rugăciunea sa ploaie peste pămăntul părjolit de secetă. Sfăntul Ilie a fost atăt de plăcut lui Dumnezeu, încăt Bunul Dumnezeu i-a împlinit toate cererile sale. La rugăciunile prorocului, Dumnezeu a coborăt foc din cer, a înviat un om mort, a plouat pămăntul, a despărțit răul Iordan în două și l-a înălțat pe profet la cer într-un car de foc.
În activitatea sa, omul lui Dumnezeu se întălnește de multe ori cu nedreptatea vremurilor ori a conducătorilor vremelnici ai timpului său; astfel, Sfăntul proroc Ilie Tesviteanul este nevoit să mustre pe regele Ahab și pe regina Isabela nu doar pentru rătăcirea de la dreapta credintă în Dumnezeu, ci și pentru că au răpit cu silnicie via unui om sărac, Nabot, omorăndu-l chiar pe acesta. Pentru a descopei regelui Ahab faptul că preoții lui Baal erau slujitori ai idolilor le cere acestora să cheme în ajutor pe dumnezeul lor pentru a coborî foc asupra jertfelor aduse de ei. După mai multe încercări focul nu se pogoară, iar Ilie ridică un jertfelnic folosind 12 pietre, udănd cu apă lemnele și carnea adusă spre jertfire. La rugăciunea sa, Dumnezeu pogoară foc din cer mistuind jertfa, o prefigurare a pogorării Duhului Sfănt asupra Apostolilor, ucenicilor și asupra Sf. Euharistii. După acest episod, Ilie ajunge pe muntele Horeb,unde Îl întălnește pe Dumnezeu în adiere de vănt lin. “Discreția este modul în care Domnul este prezent în lume și în viața noastră. El este Însoțitorul a Cărui prezență nu o putem sesiza prin dorința de senzațional, de spectaculos. De multe ori, Dumnezeu Se lasă ignorat, tocmai pentru ca iubirea Lui față de lume nu este una despotică, care se impune, ci una care se propune, se dăruiește fără a constrănge. El nu Se arată pe un panou publicitar, nici nu tropăie în față noastră. Dumnezeu Se arată uneori oamenilor înțelepți, care știu să-I vadă pașii tainici. Nu în miracole, arătări ce creează uimire, panică și spectacol se vede prezența lui Dumnezeu, ci în firescul cotidian,înfrumusețat de găndul și de fapta bună. Aproapele nostru este cel prin care Dumnezeu măsoară iubirea noastră”, spune lect. univ. Vasile Crețu.

Hram și Liturghie Arhierească la Mănăstirea Dobrița din județul Gorj
În ziua de 20 iulie 2023 Sfănta mănăstire Dobrița din județul Gorj își sărbătorește hramul Sfăntului și slăvitului prorooc Ilie Tesviteanul. Aici, în primele ore ale dimineții, este așteptat ÎPS Acad. Dr. IRINEU, Arihiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care, în fruntea unui ales sobor de preoți și diaconi, va sluji Sfănta și Dumnezeiasca Liturghie, răspunsurile la strană fiind oferite de grupul psaltic ,,Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de Mir”, grup condus de lect.univ.dr. Viorel Șapcă.
Să cinstim și noi pe acest mare prorooc al Lui Dumnezeu, Sfăntul Ilie Tesviteanul, să participăm la Sf. Liturghie în ziua de 20 iulie a.c., să citim Acatistul și viața Sfăntului, și mai ales să-i urmăm cedința și învățăturile sale, ca să putem spune: ,,Cel ce pe Ilie Tesviteanul, în căruță de foc, de pe pămănt, Milostive, l-ai mutat la cer, Cuvinte, cu mijlocirile acestuia, măntuiește-ne pe noi, pe cei credincioși, care pe Tine Te slăvim!”.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.