Sărbătoarea Mănăstirii «ICOANA» cu hramul Nașterea Sf. Ioan Botezătorul

731

Astăzi, de marea Sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe toți ne poartă mintea și sufletul către sfinții cei îndeaproape slujitori ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos, mai ales că după revenirea din Grecia, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit, dr. Irineu, va fi prezent în Gorj, pentru a săvârși Sfânta Liturghie prilejuită de resfințirea Bisericii cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» din Parohia Șomănești1, filia Buduhala, Comuna Telești. Întru slava credinței noastre dreptmăritoare, să reamintim că la 24 iunie, când creștinătatea a sărbătorit nașterea Sf. Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, Mănăstirea «Icoana» din Comuna Crasna a îmbrăcat haine alese de sărbătoare duhovnicească, iar în acest an, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al sfântului lăcaș, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit dr. Irineu, de către Preacuviosul Părinte arhimandrit, Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei, starețul Mănăstirii «Lainici», ajutat de un ales sobor de preoți și diaconi în frunte cu protopopul Ioan Popescu, de la Biserica «Icoana» din București, protopopul Iulian Mărgineanu, protopopiatul Tg. Cărbunești și protopopul Marian Mărăcine, protopopiatul Tg. Jiu-Nord.

Biserica din lemn a Mănăstirii a fost donație a familiei Preacucernicului părinte Pr. Ioan Popescu
Așa cum este aşezată, într-un minunat cadru pitoresc de la poalele muntelui Parâng, în Depresiunea Subcarpatică a Olteniei, pe raza comunei Crasna, satul Cărpiniş, judeţul Gorj, la aproximativ 40 km de Tg-Jiu şi 10 km de Novaci, Biserica din lemn a Mănăstirii a fost sfinţită în anul 1996, ca donație a familiei Preacucernicului părinte Pr. Ioan Popescu, de la Biserica «Icoana» din București, cu binecuvântarea ÎPS. Nestor Vornicescu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, avându-l ca ocrotitor pe Sf. Ioan Botezătorul, a cărui naştere o sărbătorim pe 24 iunie. La 5 aprilie 2008 s-a pus piatra de temelie pentru începerea construirii unei noi biserici de zid, cu hramul «Sfinții Martiri Brâncoveni», sfințită la rândul său în anul 2014, când s-au finalizat lucrările de construcţie și pictură a Icoana 3bisericii, cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a ÎPS Părinte dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

“Ceata cea mare a sfinților este ceata mucenicilor, a martirilor care au murit pentru Hristos”
După ce au fost oficiate Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor sfântului lăcaș, în cuvântul de învățătură duhovnicească, exarhul mănăstirilor din Eparhia Craiovei a evocat viața plină de har a Înaintemergătorului Domnului, care a îndurat, în cele din urmă, «viața de martiraj», făcând parte din ceata mucenicilor, a martirilor care au murit pentru Hristos. De aceea, ne-a spus preacuviosul părinte arhimandrit: “Ceata cea mare a sfinților este ceata mucenicilor, a martirilor care au murit pentru Hristos! Deci, martirii sunt cei mai apropiați de dumnezeire! În sfânta masă, când se sfințește o biserică, se pun sfinte moaște de sfinți martiri mucenici. Deci, mucenicii sunt cei mai aproape de Dumnezeu! Așa, Ioan Botezătorul a luat această cunună a muceniciei și a martirajului. Ca să contextualizăm viața Sfântului Ioan Botezătorul, să spunem că el s-a născut după multă rugăciune de a face copii, după zeci de ani de nerodire și de rugăciune. În mod paradoxal, în secolul al XXI-lea, anul 2016, după Hristos, se consemnează faptul că numai în ultimii 25 de ani au fost omorâți prin avort aproape 20 de milioane de copii. Deci, o altă Românie moartă în «baza de sânge», iar acest lucru e cutremurător, fără precedent în decursul istoriei noastre. Deci, nici în războaie mondiale nu au murit atâția români câți au omorât ne-oamenii, de bunăvoie! Discutam cu o tânără pe care am întrebat-o ieri, de ce nu se căsătorește, pentru că are 32 de ani, și mi-a răspuns: «Nu, părinte, că vreau să fac și eu carieră!!». Bine, dar la ce vârstă crezi că mai poți face copii? «Copiii sunt greu de crescut, părinte!». Deci, așa a ajuns mentalitatea unor tineri, că nu mai vor copii, iar acest lucru e ceva apocaliptic. E foarte dureros că tinerii nu mai vor o viață de familie, iar numărul mare de avorturi, parcă arată că sângele copiilor strigă mereu răzbunare.

“Numai necazurile, suferința, dragostea, acestea ne apropie de Dumnezeu”
La Cuviosul Paisie Aghioritul a venit cineva, iar în spatele chiliei avea o tavă cu nisip în care punea lumânări. Și l-a întrebat: de ce pui, Părinte Paisie, atâtea lumânări? «Fiilor, pun lumânări pentru copiii omorâți, pentru pruncii avortați»! Deci, atâta durere avea Părintele Paisie Aghioritul, din Muntele Athos, pentru copiii avortați. Foarte mult ne confruntăm cu această desacralizare, cu această globalizare, ateismul și modernismul, toate se abat și ne arată că omul și-a pierdut din firesc, s-a dezaxat! Deci, la nivel mondial sunt sute de milioane sau chiar miliarde de copii avortați. Acesta e paradoxul, că unii oameni vor să aibă copii, cum sunt chiar sfinții, iar alții sunt cei care avortează, pentru că printre cei avortați puteau să fie milioane de medici, de preoți, de aceea se degenerează ființa umană! Mai apare câte un copil și acela se dovedește bolnav, handicapat, pentru că lumea trăiește în neștire și fără rugăciune.
Icoana 4Lumea fuge de nevoință, dar, nevoința este dumnezeiască. Deci, smerenia, dragostea, postul, rugăciunea – egal smerenie! Dacă răbdăm necazurile întru Duhul Sfânt, ne ducem spre sfințenie! Deci, numai necazurile, suferința, dragostea, acestea ne apropie de Dumnezeu! Restul, nu! Nu trebuie să fugim de aceste lucruri dureroase care vrând-nevrând sunt inevitabile în viața noatră și trebuie să le ducem, pentru că nimic nu e întâmplător și totul este cu Voia Lui Dumnezeu! Adică, Dumnezeu îngăduie orice, pentru noi, pe pământ! Nu trebuie să cârtim, ci, să primim ca pe Voia Lui Dumnezeu! De aceea, sfinții se nasc din multă nevoință, din multă durere. Nici noi, să nu fugim de suferință, de durere, de necazuri, ci să alergăm la Maica Domnului, la Sf. Ioan Botezătorul, la sfinții ale căror nume le purtăm, și ne vom împărtăși la rândul nostru de sfințenia lor, ne vom întâlni «față către față» în Împărăția Lui Dumnezeu! Sfântul Ioan Botezătorul să ne ocrotească, să ne lumineze și să ne însoțească, să ne ajute pentru mântuirea noastră, în vecii vecilor, Amin”!
La finalul slujbei, obștea de maici ostenitoare, conduse cu aleasă pricepere de către Maica Stareță, Monahia Teodora Ilie, a oferit pachete credincioșilor pelerini și masă îmbelșugată în trapeza mănăstirii.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here