Sărbătoare în comuna Scoarţa, Sute de persoane, prezente la hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Bobu

608

Ziua de 15 august 2017 va rămâne o frumoasă amintire pentru locuitorii satului Bobu, din comuna Scoarţa. Marţi, a fost mare sărbătoare aici, prilejuită de hramul satului şi al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. Cu această ocazie a fost sfinţit şi noul clopot al lăcașului de cult.

La data de 18.06.2017, la inițiativa preotului paroh, iconom, Cristinel-Terente Rotariu, de la Parohia Bobu, s-a demarat acțiunea de înlocuire a clopotului la Biserica parohială ”Adormirea Maicii Domnului”, din satul Bobu, comuna Scoarța, fixându-se ca dată de finalizare a acțiunii, data de 15.08.2017, când loc și evenimentul anual organizat în acest sat: Sărbătorirea hramului ”Adormirea Maicii Domnului” – hramul bisericii și al satului, prilej de întâlnire și a fiilor satului Bobu.
Acțiunea a demarat prin adresarea rugaminții de a contribui financiar la achiziționarea acestuia, Obștii Moșnenilor Colibășeni, din satul Colibași, comuna Scoarța, asigurarea sumei necesare din contribuția enoriașilor fiind greu de realizat, deoarece aceștia nu dispun de posibilitati financiare corespunzătoare. „Schimbarea clopotului se impunea datorită faptului că vechiul clopot avea defecțiuni tehnice majore, (sistemul de balansare blocat), nu mai avea rezonanța inițială și prin dimensiunea și acustica lui nu acoperea tot arealul satului, iar costul de reparație ar fi fost unul ineficient, el fiind realizat la vremea respectivă de către o firmă, nespecializată, din Târgu Cărbunești, care nu a putut oferi garanție. În urma studiului de piață, a fost contactată o firmă din Râmnicu Vâlcea, societate cu o experieță de aproape 25 de ani, în domeniul industriei metalurgice, ce poate realiza clopote de până la 18 tone, precum și alte obiecte bisericești obținute prin turnare, deținând cea mai mare turnătorie de clopote din România și locul 4 în Europa și Asia. Această societate ne-a prezentat un clopot, cu caracteristici tehnice net superioare celuilalt, la prețul total de 15.000 de lei. Noul clopot este realizat din bronz înalt aliat pentru clopote, având o greutate de 135 kg, fiind acordat la o frecvență de 440 Hz, în prețul total fiind inclus și prețul mecanismului de antrenare, totodată firma oferind și o garanție de 20 ani și certificat de calitate ISO 9001/2008”, a declarat Cristinel-Terente Rotariu, preotul parohiei Bobu.
Obștea Moșnenilor Colibășeni prin Consiliul Reprezentanților Moșnenilor, compus din: președinte Constantin NEICUȘI, vicepreședinte/casier Paraschiva ALEXOIU, administrator pădure Mircea GANEA, administrator pășune Constantin GANEA și secretar Minel MARCEA, a aprobat solicitarea venită din partea preotului paroh, astfel că la începutul lunii august 2017, Parohia Bobu și Obștea Moșnenilor Colibășeni, au semnat contractul de sponsorizare, Obștea, achitând în totalitate și în exclusivitate suma de 15.000 de lei, necesară înlocuirii clopotului. ”Sâmbătă, 19.08.2017, cu sprijinul tinerilor din satul Bobu, a fost montat noul clopot, fapt care a prilejiut momente de bucurie pentru toți locuitorii urbei. Această acțiune, de la demarare și până la finalizare, s-a făcut și cu aportul nemijlocit al unui fiu al satului, domnul Lucian ZĂLOG, căruia alături de reprezentanții Consiliului Reprezentanților Moșnenilor al Obștii Moșnenilor Colibășeni și tinerilor satului care au participat la montare, le mulțumesc pentru sprijinul acordat şi mă rog ca Dumnezeu să-i binecuvânteze”, mărturiseşte preotul paroh, iconom, Cristinel-Terente ROTARIU.
Astfel, iniţiativa preotului paroh, realizată cu contribuția exclusivă a Obștii Moșnenilor Colibășeni, a fost dusă la bun sfârșit până la termenul fixat, astfel că marți 15.08.2017, începând cu primele ore ale dimineții, a avut loc sfânta slujbă prilejuită de sărbătorirea hramului ”Adormirea Maicii Domnului”, urmată de sfânta slujbă de sfințire a clopotului.
Ziua a fost încheiată printr-o agapă frățească, organizată de preotul paroh, în curtea bisericii, pentru a marca acest eveniment deosebit în viața ecleziastică a satului Bobu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here