La ceas de aleasă sărbătoare, sâmbătă, 24 octombrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ajutat de un ales sobor de preoți și diaconi în frunte cu Părintele Protoiereu Iulian Mărgineanu a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a Bisericii cu hramul «Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul» din Parohia Valea Pojarului, Comuna Bustuchin, Protoieria Târgu-Cărbunești, judeţul Gorj. Slujba s-a defășurat în acordurile Grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova!
“Să avem sufletele frumos împodobite, ca și biserica noastră la zi de sărbătoare”
Pentru implicarea deosebită şi osteneala depusă la împodobirea sfântului lăcaş, mai multe persoane, printre care: d-l primar Ciocea Ion, Popescu Vlăduț, Vochița Gheorghe și Gheorghiță Vasilica au primit gramate chiriarhale de mulțumire din partea Mitropoliei Olteniei, iar preotul paroh Drigă Lucian Alin, care a fost hirotonisit la rangul bisericesc de iconom a spus printre altele: “Nu pot decât să-I aduc Slavă Lui Dumnezeu și să-I mulțumesc Sfintei Treimi pentru această zi sfântă și pentru lucrarea care cu ajutorul dumneavoastră am adus-o la îndeplinit! Vreau să-i mulțumesc special, pentru că în toate am văzut «lucrarea» Sfântului Ioan Botezătorul! Azi, toți am primit binecuvântarea Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai mare între prooroci și cel mai mare între sfinți! Să nu ținem prea mult la acele tradiții care sunt pământești, dar nu sunt creștinești! Mulțumesc celor care au rămas în anonimat, fiindcă nu au vrut să-și treacă numele acolo sus, dar m-au ajutat enorm de mult! Să avem sufletele frumos împodobite, ca și biserica noastră la zi de sărbătoare! Știm că nimic nu e de la noi, totul e de la Dumnezeu”, a încheiat precucernicia sa!
“Este un lucru rânduit de Dumnezeu, ca ori de câte ori se sfințesc lăcașele de cult, să se facă o slujbă deosebită”
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a pus la inima credincioşilor cuvânt de învăţătură despre rolul bisericii în viața unei comunități și a subliniat importanţa Bisericii în viaţa credincioşilor creştini, răsplata pe care o primesc cei care se ostenesc pentru a construi «Casă lui Dumnezeu», mai ales că: “Este un lucru rânduit de Dumnezeu la fiecare parohie și la fiecare sat sau oraș, ca ori de câte ori se sfințesc lăcașele de cult, să se facă o slujbă deosebită, o invocare a Harului Preasfântului Duh care să sfințească lucrarea noastră, să primească Bunul Dumnezeu râvna noastră și osteneala, să ne dea aceste «case» ale Tatălui Ceresc, tuturor sfintelor slujbe ale bisericii noastre. Biserica este cu adevărat «Casa Tatălui Ceresc»! Este locul în care noi ne întâlnim cu Creatorul în fața Căruia ne spunem toate dorințele noastre și toate rugăciunile noastre. Biserica este «una singură, duhovnicească și apostolească», un loc pentru credință și pentru Botez, iar toate nu se regăsesc decât în Sfânta Biserică. Biserica adevărată este aceea care a moștenit de la Sfinții Apostoli, iar de la Sfinții Apostoli la episcopi, până astăzi, credința și învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum ne-a fost dată de El și cum a fost păstrată de moșii și strămoșii noștri. Biserica adevărată este aceea care n-a avut niciodată întreruperi, ci, întotdeauna L-a mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos, ca Domn și Învățător, și întotdeauna a primit Preasfântul Duh, sfințitorul și curățitorul nostru întru Patria cerească! De la pogorârea Duhului Sfânt și până astăzi, nu încetează Duhul Domnului să fie peste noi și în biserica noastră, să călăuzească și să sfințească pe tot omul ce vine în lume. Astfel, în biserica noastră Sfântul Duh este Acela Care le sfințește pe toate, este sfințitorul, este dătătorul de har. Drept urmare, noi avem sfintele slujbe care ne procură, prin prezența Sfântului Duh, energia de care avem nevoie pentru viața noastră pământească, și sfințenia pentru viața de dincolo. Prin Sfântul Duh, în biserică sfințim apa și ea devine «agheasmă», sfințim «untul de lemn», adică uleiul și acesta devine tămăduitor și vindecător, sfințim lucrurile pe care le aducem la biserică, adică pâinea, vinul, salcia și alte multe obiecte pe care noi le aducem la diferite sărbători în sfânta biserică și le primim la casele noastre cu evlavie și sfințenie, păstrându-le pentru vremile tulburi și pentru ispitele și săgețile diavolului care vin permanent asupra noastră”.
“Sfinții se simt legați de noi, iar noi ne simțim în «Familia» Lui Dumnezeu! Să păstrăm această credinţă, cu prețul vieții noastre”
În continuare, Chiriarhul Eparhiei Olteniei a evidențiat faptul că în biserica noastră avem sfinții Lui Dumnezeu, avem pe Maica Domnului, avem pe sfinții îngeri, avem sfânta cruce și toate cele pe care Dumnezeu ni le-a lăsat pentru mântuirea noastră, sfânta împărtășanie, sfânta agheasmă, sfântul mir și alte lucruri pe care le primim cu evlavie la casele noastre. În acest fel, Biserica este în centrul activității și al vieții noastre! Nu ne putem lipsi niciodată de biserică, iar cel care nu iubește biserica, rușinat va fi de Domnul, cum ne spune Sfânta Scriptură. Tocmai de aceea, Înalpreasfințitul Părinte Mitropolit a continuat prin cuvintele: “Astăzi, după sfințirea aceasta, a sfinților, aveți mai mulți «prieteni» în biserica dumneavoastră! Aveți mai mulți ajutători și binefăcători, pe sfinții Lui Dumnezeu! Sfinții îi ocrotesc pe cei care poartă numele lor! Sfinții se simt legați de noi, iar noi ne simțim în «Familia» Lui Dumnezeu! Să păstrăm această credinţă, cu prețul vieții noastre! Să nu ne lăsăm înduplecați de alte sfaturi care nu sunt după Dumnezeu! E orbirea unora care s-au depărtat de la «dreapta credință», ereticii și urmașii lor, acei protestanți, neoprotestanți și pocăiți de astăzi! Păstrați-vă credința strămoșilor, pentru că numai aceasta vă încredințează și în același timp, vă dă nădejde de Împărăția Lui Dumnezeu!
Toate celelalte învățături greșite și îndepărtate de biserică, nu aduc nicidecum, pace sufletească, nici pomenire, atunci când noi vom trece dincolo! Pentru că noi, în biserica noastră, slujim, nu numai pe omul care este viu, dar și pe cel care a murit, pe cel care «trece» dincolo! Pe aceia, îi pomenim pe toți, iar astăzi, cu ocazia acestei sfințiri, am pomenit pe moșii și strămoșii dumneavoastră, care sunt vii în Împărăția Lui Dumnezeu! Ei nu sunt «dispăruți», ei nu sunt «trecuți în neființă», cum zic unii, deoarece creația Lui Dumnezeu nu este niciodată risipită și nici nu sfârșește niciodată” a arătat înaltul ierarh!
“În această zi de sâmbătă, am sfințit biserica și ne-am rugat și pentru cei răposați”
În încheierea minunatului său cuvânt de învățătură aleasă, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a întărit ideea care ne învață că mereu avem nevoie de credință, iar în memoria comunității din Valea Pojarului, va rămâne vie clipa neasemuită că: “În această zi de sâmbătă, în care, pe de o parte, am sfințit biserica, ne-am rugat și pentru cei răposați, pentru că sâmbăta este ziua pomenirii morților, iar ei s-au bucurat împreună cu noi, pentru că nu s-au ostenit în zadar și ne-au lăsat pe noi să fim credincioși, păstrători ai învățăturii noastre ortodoxe! Felicităm pe toți cei care s-au ostenit, părintele paroh, consiliul parohial, consiliul local, primăria, pe d-l primar, pe toți cei care au contribuit și ne rugăm pentru ei, pentru că au iubit podoaba «Casei Lui Dumnezeu»! Pe toți cei prezenți, vă încredințăm Duhului Lui Dumnezeu și cerem Preabunului și Preamilostivului Dumnezeu ca întregul Har al Duhului Sfânt să fie peste dumneavoastră, peste toți, Amin”!
Profesor, Vasile GOGONEA