Sâmbătă, 6 iunie 2015, la Biserica din Parohia Poiana, Comuna Turburea a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ajutat de un ales sobor de preoți și diaconi, iar în continuare, la Castelul «Roșienilor», din vecinătate, s-a desfășurat Ediția a XI-a a Congresului tinerilor creștini ortodocși din Arhiepiscopia Craiovei, având ca temă: «Lucrarea tinerilor în viața Bisericii și misiunea lor în societate», acțiunea fiind organizată cu sprijinul Primăriei Comunei Turburea.
În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, ÎPS Părinte Mitropolit a evidențiat faptul că: “Această Sfântă Liturghie pe care azi o săvârșim în Biserica din satul acesta, unde, în apropiere, dorim să amenajăm un loc pentru tinerii din țară, din Oltenia și de aici, din Gorj, ne arată că este necesar ca în anumite momente ale vieții să ieșim din cotidianul nostru și să intrăm într-o altă sferă de comportament, de activitate, de viață! Și iată, că, după exemplul altor confrați de-ai noștri, cum sunt cei de la Taizé, din Franța, ca și din alte localități ale lumii, și noi să reușim acest lucru, împărtășindu-ne din experiența dânșilor.
În această zi de început, avem această rânduială sfântă și potrivire, cum am zice noi, că în Evanghelia de astăzi, Mântuitorul Hristos ne-a învățat să fim desăvârșiți, precum și Tatăl din Ceruri, desăvârșit este”, pentru ca în cele din urmă, Mitropolitul Olteniei să concluzioneze că: “Atunci când Îl avem pe Dumnezeu în viața noastră, nu ne lipsește nimic! Adică, totdeauna, trebuie să lucrăm, cum ne învață Domnul: «Lucrați cât este ziuă, că vine noaptea, când nimeni nu mai poate lucra!». Așa, avem multe de săvârșit, avem multe de împlinit! Prin urmare, trebuie ca întotdeauna să împlinim ceea ce zice Domnul, «să răscumpărăm vremea», «să răscumpărăm timpul»! Adică, timpul prezent să-l facem un timp al mântuirii, să-l facem un timp al desăvârșirii noastre și al unirii noastre, al comuniunii noastre cu Dumnezeu, când vom putea și noi, efectiv, să spunem: «Nu eu mai trăiesc, ci, Hristos trăiește în mine»! Așadar, în această zi, rugăm pe Preabunul Dumnezeu să binecuvânteze lucrarea noastră, să mulțumim oaspeților care au venit din Franța, din Italia, să mulțumim tinerilor și tinerelor din Arhiepiscopia noastră și din împrejurimi, și să considerăm întotdeauna că este o obligație în viața noastră, să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să înmulțească pe toate cele bune și folositoare, cum zice vorba noastră românească: «cele bune să se-adune!», iar Dumnezeu să vă dea Binecuvântare, și pace, și mult spor în activitatea ce o desfășurați, Amin”!
“La Poiana, într-o poiană, cuvântul cel mai frumos din limba noastră”
În deschiderea lucrărilor Congresului tinerilor creștini ortodocși, desfășurate la Castelul «Roșienilor», ÎPS Părinte Mitropolit a spus: “Dacă trecem cu mintea, până dincolo de dealurile acestea, vedem și Dunărea, vedem și Moldova, și Transilvania! Am putea spune, metaforic, că noi, ca părinți, ne îngrijim pentru copiii noștri și vrem să le facem o bună rânduială în decursul timpului. Noi, astăzi, vouă, tinerilor, împreună cu Domnul Primar, vă facem cadou un castel! E adevărat, că e cam «scăpătat»! Probabil că este precum economia noastră! Dar, dumneavoastră, să aveți curajul că îl veți clădi, precum albinele care clădesc pe fagure! Fagurele, nu este plin de miere, dar albinele îl umplu și îl conservă, pentru că ele știu bine ce au de făcut, așa cum și voi știți, ce aveți de făcut! Aici, nădăjduim, în planurile noastre, să realizăm, ceea ce alți confrați din lume au realizat cu succes în țările lor!
La Taize, în Franța, sau în alte locații ale lumii! Și aici, la Poiana, într-o poiană, cuvântul cel mai frumos din limba noastră, că ori de câte ori pronunț acest cuvânt, îmi tresaltă inima! Nu se compară cu «miezul» orașului, nici chiar cu centrul satului sau al comunei! În «poiană», parcă te simți în rai! De fapt, cuvântul «rai» se mai traduce și prin «poiană»! Deci, începeți și vă faceți «casa voastră», că nu este aici un «Turn al lui Babel», ci, este un «turn» al creștinătății, al tinereții, al bucuriei și al bunei voințe! Să spunem, ca întotdeauna: «Pentru rugăciunile sfinților părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeu nostru, ajută-ne și ne miluiește pe noi, Amin!», a încheiat Mitropolitul Olteniei cuvântul său de învățătură adresat tinerilor!
Primarul Comunei Turburea, domnul Ion Bârcă a precizat că: “Această zi e o filă în calendarul nostru, al celor din Turburea, și noi trebuie să însemnăm această zi frumoasă”, iar domnul inspector general al IȘJ Gorj, profesor Ioan Ișfan a încheiat patetic: “Mi-am dorit ca întotdeauna, ora de religie să fie cât mai importantă în școală, pentru că generația mea, nu a putut să învețe la școală, ceea ce învață copiii noștri astăzi”!
Profesor, Vasile GOGONEA