Sărbătoare Arhierească în lavra Sfântului Irodion de la Lainici

480

Joi, 6 august 2015, de ziua praznicului «Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos», mii de credincioşi din întreaga țară au venit la Mănăstirea Lainici, în Stăreția Sfântului Irodion, pentru a întregi hramul înălțării credinței noastre dreptmăritoare și al preaslăvirii Bunului și Preamilostivului Dumnezeu. Slujba Sfântei Liturghii a fost oficiată în altarul de vară al sfântului lăcaș de către Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, ajutați de un ales sobor de preoți și diaconi, în acordurile Grupului psaltic «Sfântul Nicodim» de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin și ale unui grup de psalți din Craiova.

“Mântuitorul Iisus Hristos S-a Schimbat la Față, arătându-ne Slava Sa”
La începutul cuvântului de aleasă învățătură duhovnicească adresat credincioșilor pelerini, Părintele nostru Mitropolit a spus: “Sărbătoarea de astăzi, cunoscută sub numele de «Schimbarea la Față», este așezată în postul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ca popas duhovnicesc, înainte de serbarea Adormirii Maicii Domnului. Este un moment de reculegere, un moment de aducere aminte de ceea ce Mântuitorul Iisus Hristos a arătat Sfinților Săi Apostoli pe Muntele Taborului, când S-a Schimbat la Față, arătându-ne Slava Sa, pe cât I se putea! Ca praznic împărătesc al Mântuitorului Hristos, Schimbarea la Față are o semnificație și o prăznuire cu totul deosebită. Cum constatăm, aflată sărbătoarea în mijlocul postului, credincioșii ortodocși se pregătesc lainici (2)cu post și rugăciune, cu meditație și spovedanie, ca ușurându-și sufletul, să urce împreună cu Domnul nostru Iisus Hristos, tainic, pe Muntele Taborului și să vadă și ei Slava pe care Domnul a arătat-o Sfinților Apostoli. De fapt, cum vom putea constata, cu fiecare Sfântă Liturghie, noi facem acest urcuș duhovnicesc, cu fiecare moment din rânduiala Sfintei Liturghii, cu fiecare treaptă, ca să ajungem la momentul desăvârșit al Sfintei Împărtășanii, când noi primim trupul și sângele Domnului, suntem cu adevărat cuprinși de fericirea în care au fost Sfinții Apostoli, Petru, Ioan și Iacob pe Muntele Taborului. Deci, ca moment istoric descris de către Sfinții Evangheliști, Domnul împreună cu Sfinții Apostoli S-a apropiat de Muntele Taborului. Este un deal mai mare în Israel. Știm aceasta, din ceea ce descriu Sfinții Evangheliști. După ce S-a schimbat la față, când Domnul a coborât la poalele muntelui, a fost întâmpinat de Sfinții Apostoli, care n-au reușit, au fost neputincioși, atunci când tatăl unui copil bolnav, unui demonizat, unui copil stăpânit de duhul necurat, venise la El ca să-l vindece. Deci, lainici (3)după ce Mântuitorul a venit cu Sfinții Apostoli la acest munte, a ales pe trei dintre ucenicii Săi, pentru că avea să le arate ceva cu totul deosebit. Și după Sfânta Scriptură, mărturia a trei oameni este suficientă ca să consființească adeverirea evenimentului atât de important din Viața Mântuitorului Iisus Hristos. Doi dintre cei trei Evangheliști, în afară de Sfântul Iacob, au scris despre Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Apostol Petru vorbește despre urcarea pe Muntele Taborului, despre Schimbarea La Față, despre felul cum ei au văzut Slava Mântuitorului Iisus Hristos, cum au adeverit prin Slava Tatălui ceresc că El este Fiul Lui Dumnezeu! Și Sfântul Ioan Evanghelistul a spus același lucru, când într-una din epistolele sale a spus: «ceea ce ochii noștri au văzut, aceea mărturisim»! Deci, iată mărturia Sfinților Evangheliști, Sfinților Apostoli, un adevăr istoric, un adevăr teologic, un adevăr duhovnicesc, folositor pentru mântuirea noastră”, a subliniat Înaltul ierarh.

“Putem spune, praznicului de față, o «epifanie», o descoperire Dumnezeiască”
În partea finală a cuvântului de învățătură care a sensibilizat sufletul credincioșilor creștini, Arhieria Sa, Mitropolitul Olteniei a reiterat faptul că: “Schimbarea la Față este un moment de înălțare sufletească pentru noi, și în același timp, de actualizare a acestor momente Evanghelice, când Domnul S-a schimbat înaintea Sfinților Săi Apostoli și ne-a arătat Slava Sa! Deci, nu este vorba, cum am constatat, despre o schimbare a Feței, de o schimbare a ochilor, a chipului, ci este vorba de o arătare a Dumnezeirii! Așadar, putem spune, praznicului de față, o «epifanie», o descoperire Dumnezeiască, o arătare cerească, așa cum se va arăta la sfârșitul veacurilor, când Domnul Va veni pe norii cerului, va veni cu aceeași putere și cu slavă multă, ca să judece viii și morții! Atunci, vom fi și noi împreună cu El, ridicați la nori, în norul slavei, adică, în Sfântul Duh, când vom fi și noi în puterea Duhului Sfânt, că în biserică lucrează Duhul Sfânt! Vom fi și noi laolaltă, întâmpinându-L pe Domnul în văzduh. Și lainicicum spune Sfânta Scriptură: «Și așa, pururea cu Domnul vom fi»! Prin urmare, Sărbătoarea de astăzi este și o prefațare a Sărbătorii cerești în Împărăția Lui Dumnezeu! Facă, dar, milostivul Dumnezeu, să-L întâmpinăm și noi, cu slavă și cinste, cu bucuria cea desăvârșită a Luminii celei neapropiate în Împărăția Cerurilor, Amin”! La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhii, preoții și credincioșii prezenți, printre care dl Prefect Vasile Văcaru și dl Ciprian Florescu, vicepreședintele Consiliului județean Gorj, au luat parte la agapa pregătită, atât la mănăstire, cât și la noua trapeză a schitului, cu purtarea de grijă a părintelui Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, stareţul cinstitului aşezământ monahal și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei.
Prof. Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here