Şapte turişti accidentaţi în Rânca

230

Peste 1.000 de turişti din mai multe judeţe ale ţării au schiat la sfârşitul săptămânii în staţiunea montană Rânca, toate cele şase pârtii fiind funcţionale după căderile de zăpadă din ultima perioadă, a declarat luni, şeful Serviciului de Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu. Stratul de zăpadă are o grosime de aproximativ 80 de centimetri pe pârtii, iar în zonele unde a viscolit atinge chiar şi doi metri.

“Estimăm la peste 1.000 de persoane pe cele şase pârtii de schi din Rânca, stratul de zăpadă a fost foarte bun. La pârtia de pe Vârful Păpuşa s-a făcut şi o nouă variantă mai lungă, de aproximativ 1.300 de metri şi cei care au venit să schieze acolo au avut o surpriză plăcută, inclusiv parcare, restaurant şi toalete. Vremea a fost foarte bună, a fost soare, plafonul de nori este la sub o mie de metri şi există premisele ca toată săptămâna să fie frumos şi copiii să aibă o vacanţă reuşită. Noi am estimat un strat de zăpadă pe pârtii de cam 70-80 de centimetri, iar în afara pârtiilor există şi locuri unde stratul de zăpadă este şi mai mare, unde a fost viscol”, a precizat Sabin Cornoiu.
Salvamontiştii au intervenit pentru acordarea primului ajutor în şapte cazuri, un turist fiind trimis la spital pentru investigaţii suplimentare. Totodată, şeful Salvamont Gorj a atras atenţia că în zona de creastă, la peste 2.000 de metri altitudine, există riscul producerii unor avalanşe.
“Am avut şi şapte incidente pe pârtii, dar nu foarte grave, unul singur a fost direcţionat către un control suplimentar la o instituţie specializată, restul au fost cazuri pe care le-am tratat pe loc, fără probleme deosebite. În zona de creastă înaltă există pericol de avalanşă, nu în zona staţiunii, stratul de zăpadă căzut, dacă va fi influenţat de o schimbare bruscă de temperatură, deci cu temperaturi mai ridicate, zăpada poate să curgă”, a mai spus reprezentantul salvamontiştilor.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here