Şapte mii de paşapoarte eliberate gorjenilor în 2010

545

PASAPOARTE 1Chiar dacă a trecut mai bine de un an de zile de când şi în judeţul Gorj s-a implementat sistemul de eliberare al paşapoartelor electronice cu date biometrice, gorjenii încă sunt tradiţionalişti, preferându-le încă şi pe cele temporare (simple).

Pe tot parcursul anului trecut, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj a primit un număr total de 7.638 de cereri, 3.954 dintre acestea fiind pentru eliberarea de paşapoarte electronice şi 3.684 pentru cele temporare.

Motivul pentru care se apelează încă destul de mult decât la paşapoartele cu caracter temporar este şi acela că se eliberează foarte repede, în decurs de doar două ore, preţul lor fiind de 84 de lei plătiţi la CEC şi 132 de lei la Trezorerie, valabilitatea acestuia fiind de un an. Nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre cele electronice, care, potrivit lui Marcel Lungu, şeful SPCEEPS Gorj, de la depunerea cererii, acestea se eliberează în 14 zile calendaristice deoarece sunt trimise de la Bucureşti. Preţul unui paşaport electronic este de 244 de lei achitaţi la CEC şi 32 de lei la Trezorerie, valabilitatea sa fiind de cinci ani de zile.

pasapoartePaşaportul electronic – care are peste 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 la vechiul document – permite stocarea datelor biometrice ale titularilor, ca amprentele digitale şi imaginea facială, alături de datele de identificare, cetăţenia şi valabilitatea. „În anul 2010, datorită implementării paşaportului biometric chiar de la finele anului 2009, au existat mai puţine cereri de eliberare a paşapoartelor faţă de anul anterior, scăderea fiind una de circa 6 procente”, a declarat Lungu.

80 de persoane returnate

Tot potrivit datelor furnizate de reprezentanţii SPCEEPS, anual, numărul cetăţenilor gorjeni care sunt trimişi obligat înapoi în ţară din străinătate este în creştere, media tinzând să se apropie de cifra de o sută de persoane. Aceştia sunt trimişi înapoi în ţară în urma efectuării unor infracţiuni în statul unde emigraseră. Astfel, în evidenţele acestui serviciu, există 80 de persoane care au fost returnate în anul 2010 deoarece încălcaseră legislaţia în vigoare a ţării unde plecase, fie la muncă, fie în vacanţă. Valeriu Surupăceanu, comisar-şef în cadrul aceluiaşi serviciu, spune că majoritatea din totalul de cetăţeni returnaţi în acest an în ţara de origine, au ajuns pe mâinile autorităţilor gorjene, în urma săvârşirii infracţiunilor de furt, cerşetorie, tulburarea liniştii publice.

Printre ţările predominante de unde au provenit gorjenii returnaţi se numără Spania, Italia, Franţa şi Norvegia. După revenirea în România, instanţele de judecată pot suspenda prin restrângerea dreptului la libera circulaţie pe o perioadă de până la trei ani dreptul de a călători în statul de unde a fost returnat, dar numai dacă statul respectiv face dovada faptelor pentru care l-au returnat pe gorjean înapoi în România. „Dacă totuşi, cetăţeanul returnat în urma săvârşirii unei infracţiuni nu respectă decizia instanţei judecătoreşti şi se duce în ţara unde comisese ilegalităţi, i se suspendă chiar până la trei ani dreptul la libera circulaţie oriunde în afara teritoriului românesc”, a menţionat Valeriu Surupăceanu.

6 decedaţi repatriaţi

Marcel Lungu, şeful SPCEEPS, spune că tot în anul 2010, au fost arestaţi în străinătate un număr de 73 de cetăţeni gorjeni pentru diverse infracţiuni. Tot anul trecut, s-au înregistrat şi şase decese în ţările Uniunii Europene ale unor cetăţeni din Gorj. „Aparţinătorii decedaţilor au fost anunţaţi şi au trecut la întocmirea documentaţiei pentru repatrierea trupurilor spre a fi înmormântaţi creştineşte în judeţul şi ţara din care proveneau”, a mai spus Lungu.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here