Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

413

Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în colaborare cu ISJ Gorj, CRR Gorj, CPECA Gorj, organizează în perioada 22-28 ianuarie 2017, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. La nivelul judeţului Gorj la sfârșitul anului 2016 erau luate în evidența Cabinetului Județean de Oncologie un număr de 839 femei diagnosticate cu cancer de col uterin, iar la sfârșitul anului anul 2015 erau înregistrate  un număr de 816 cazuri.

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 de femei suferă de această boală şi 30.000 mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

Peste 800 de cazuri, confirmate
La nivelul judeţului Gorj la sfârșitul anului 2016 erau luate în evidența Cabinetului Județean de Oncologie un număr de 839 femei diagnosticate cu cancer de col uterin, iar la sfârșitul anului 2015 erau înregistrate un număr de 816 cazuri.
În anul 2015, incidența cazurilor de cancer de col uterin a fost de 12.25% din numărul total de cancere de la nivelul județului Gorj, iar în anul 2016 de 12,47%. „O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile și nu militează pentru implementarea acestor programe. Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populația, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin”, confirmă Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

“STOP cancerului de col uterin”
Ca urmare a succeselor înregistrate în ultimii ani, în perioada 22-28 ianuarie 2017, va avea loc cea de a 11-a ediţie a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. La nivel naţional în perioada 22-28 ianuarie 2017, se derulează Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin cu sloganul: “STOP cancerului de col uterin”. Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin și de vaccinare anti-HPV. Cu acest prilej, promovăm simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin, Perla Înţelepciunii, aflat pe website-ul www.pearlofwisdom.eu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here