Săptămâna Europeană a Vaccinării, marcată la Gorj

185

Săptămâna Europeană a Vaccinării promovează ca mesaj-cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii. În acest context, Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în colaborare cu reţeaua de medicină primară şi reţeaua de asistenţă medicală comunitară, celebrează în perioada 20-25 aprilie 2015, Săptămâna Europeană a Vaccinării.

În perioada 20-25 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc, identificate.
O descreştere dramatică a cazurilor de boli prevenibile prin vaccinare a făcut ca multe  dintre bolile infecţioase  să fie de domeniul trecutului  în  Europa.  Nu este mai puţin adevărat că aproape un milion de oameni în Regiunea Europeană OMS nu beneficiază de vaccinarea de bază şi bolile  prevenibile prin imunizarea continuă să cauzeze  îmbolnăvire, dizabilitate şi chiar deces. „Vaccinarea trebuie să fie o prioritate pentru şapte motive cheie: vaccinarea salvează vieţi; vaccinarea este un drept de bază, dar nu accesibil tuturor; epidemiile reprezintă o ameninţare serioasă; bolile infecţioase încă ucid; bolile pot fi controlate şi eliminate; vaccinarea este cost-eficientă; copiii  depind de sistemele de sănătate pentru a beneficia de vaccinare sigură, eficientă şi necostisitoare”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Potrivit DSP, lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv-cheie pentru care mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi imunizeze copiii.

Specialiştii luptă pentru prevenirea epidemiilor
Epidemiile recente de rujeolă şi rubeolă accentuează responsabilitatea regională pe care toţi trebuie să ne-o asumăm, pentru a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
Imunizarea salvează milioane de vieţi în fiecare an şi, acest succes al sănătăţii publice, trebuie susţinut.  Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi, nu sunt vaccinaţi corespunzător.
Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se imunizeze sau să nu-şi vaccineze copiii. Este imperativ necesar ca toate ţările din Europa să furnizeze informaţii clare, corecte şi echilibrate despre riscurile bolilor şi beneficiile administrării acestor seruri. În România, Campania de celebrare a Săptămânii Europene a Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Direcţia de Sănătate Publică Gorj – Compartimentul Promovarea Sănătăţii şi Compartimentul Epidemiologie.
În România, campania de celebrare a Săptămânii Europene a Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Activităţile propuse, la Gorj:
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj şi-au propus să marcheze Săptămâna Europeană a Vaccinării prin: diseminarea motivelor cheie pentru a sublinia de ce vaccinarea  trebuie să rămână o prioritate în Regiunea Europeană OMS, prin postarea de afişe şi distribuirea de pliante; postarea pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj a materialelor informative  primite; informarea furnizorilor de servicii medicale primare (medicii de familie): transmiterea prin e-mail a materialelor primite în format electronic; informarea populaţiei ţintă cu privire la importanţa vaccinării pentru a controla şi elimina bolile infecţioase; epidemiile reprezentând o ameninţare serioasă, deoarece bolile infecţioase încă ucid – campanii IEC în unităţile şcolare din municipiul Târgu-Jiu; întâlnire cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari din judeţ, pentru instruire şi distribuire de materiale  informative necesare desfăşurării activităţilor de informare în unităţile de învăţământ din localităţile pe care le reprezintă; comunicat de presă, articole, emisiuni pe această temă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here