Săptămâna dedicată lui Brâncuşi, încheiată cu succes

318

Ieri, a luat final şirul manifestărilor organizate de conducerea Centrului Municipal de Cultură Târgu-Jiu pentru celebrarea a 139 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

Acţiunile dedicate împlinirii celor 139 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi au fost continuate şi în cea de-a doua jumătate a săptămânii trecute. Astfel, pe data de 19 februarie, chiar în ziua când marele sculptor s-a născut, reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu s-au deplasat la Peştişani şi Hobiţa, unde au aniversat ziua de naştere a sculptorului printr-un simpozion desfăşurat la Liceul Tehnologic din Peştişani împreună cu scriitorii Spiridon Popescu, Ion Popescu-Brădiceni, Ion Căpruciu şi preşedintele UAP, Filiala Gorj, Vasile Fuiorea, elevi şi dascăli ai liceului. În cadrul evenimentului s-au ţinut comunicări, s-au vizionat două filme despre viaţa şi opera marelui sculptor, finalul fiind rezervat unui recital din aforismele brâncuşiene susţinut de elevii liceului.
brancusi2“Cel mai emoţionant moment a fost acela al vizitei la Casa Muzeu «Constantin Brâncuşi» acolo unde spiritul epocii îl evocă cel mai bine pe fiul de ţăran plecat din Hobiţa Gorjului şi ajuns la Paris, unde a cunoscut afirmarea deplinei a valorii sale, atingând, prin muncă asiduă, o culme a artei şi culturii universale. Un alt moment important al zilei a fost întâlnirea cu scriitorii gorjeni, membrii ai Cenaclului literar «Columna» şi ai Uniunii Scriitorilor din România. S-au recitat versuri şi s-a citit proză având ca tematică opera lui Brâncuşi şi personalitatea de excepţie a acestuia”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură din Târgu-Jiu.
Seara s-a încheiat în parcul Coloanei fără Sfârşit din Târgu-Jiu, unde numeroşi iubitori ai artei lui Brâncuşi au venit să aprindă lampioane, semn al recunoştinţei pe care târgujiienii i-o poartă marelui sculptor. Manifestările dedicate împlinii a 139 de la naşterea lui Constantin Brâncuşi au continuat week-end-ul trecut la sala Maură a Prefecturii Gorj, unde s-a derulat sesiunea de comunicări ştiinţifice susţinute de reputaţi scriitori şi oameni de cultură români în cadrul “Colocviilor Brâncuşi” din acest an. Totodată, sâmbătă seara, la sala de spectacole a cinematografului “Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu a avut loc un concert susţinut de compozitorul Mircea Suchici, solist al Filarmonicii din Craiova, un recital al actriţei bucureştene Genoveva Preda, iar acestea au fost urmate de vizionarea filmului artistic “Brâncuşi din eternitate” al regizorului Adrian Popovici.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here