Șapera a debutat cu dreptul pe banca Energiei – Victorie contra Cibonei Zagreb

261

Energia a obținut a doua victorie în Grupa S și își menține intacte șansele de calificare în faza următoare a FIBA Europe Cup. A fost primul meci și prima victorie a gorjenilor cu Hristu Șapera pe bancă, Energia impunându-se în fața Cibonei cu 85-81.

După o serie neagră de patru înfrângeri consecutive, Energia a spart gheața și a obținut un succes important în fața unui nume mare în baschetul continental, Cibona Zagreb plecând învinsă de la Pitești în urma unui meci strâns, dar câștigat pe merit de gazde.
Deși a fost nevoit să joace fără Porter Troupe, care acuză o ruptură musculară, Hristu Șapera a găsit soluții pentru a face ca debutul său să coincidă cu un succes pentru Energia. Horne a avut o evoluție consistentă chiar dacă nu a înscris un număr foarte mare de puncte, așa cum Troupe obișnuia să o facă. Șapera a mizat pe Horne și l-a ținut pe parchet aproape 35 de minute, iar americanul a răspuns cu 9 puncte, 7 recuperări și un assist. Dacă Mack a fost jucătorul Energiei cu cele mai multe puncte, 21 la număr, cu 4 reușite de trei puncte din 7 aruncări, Diggs a impresionat per ansamblu, cu 14 puncte, 7 recuperări, 7 pase decisive și 4 intercepții! Nici Aktaș nu a avut o evoluție de trecut cu vederea, fundașul turco-român excelând din punct de vedere ofensiv, el având procentaje maxime la aruncări, câte două reușite de două și de trei puncte pentru un total de 10 puncte completat cu două pase decisive și o singură minge pierdută în aproape 14 minute de joc.
Dacă au fost aspecte demne de laudă în jocul Energiei, echipa gorjeană a avut și puncte slabe. Cibona a știut să profite deseori de apărarea relativă pusă în practică de echipa gorjeană în căciulă, cei doi Zizic marcând multe puncte ușoare pe pătrunderi la care nu au întâmpinat nicio rezistență.

sapi_ins„A fost un meci important pentru noi și nu pentru că a fost primul meu meci la Energia, ci pentru că trebuia oprită o serie de mai multe înfrângeri. Și mai important, spun eu, e că această victorie s-a realizat fără Porter Troupe, care este sufletul și spiritul acestei echipe. Am văzut de afară, acum am văzut și din interior că este liderul acestei echipe. Pentru acest grup este important să vadă că se poate câștiga și fără el în teren. Un merit foarte mare este al celor doi antrenori, Iannis Diamantakos și Claudiu Alionescu, care au pregătit echipa și cred că această victorie este a lor. Per ansamblu sunt mulțumit de victorie, dar nu sunt mulțumit de joc. Trebuie să gestionăm mai bine finalurile de meci, pentru că am avut un avantaj important pe final și trebuia să-l gestionăm mai bine, dar cred că este o victorie foarte importantă și care ne dă speranță pentru viitor. Noi am jucat cu mai multă intensitate pe parcursul ultimului sfert. Această intensitate ne-a făcut să avem și câteva reușite importante în anumite momente importante ale jocului, dar pe de altă parte, această intensitate și dorință ne-au determinat să facem niște greșeli, care ne-au costat la un moment dat, dar cred că am fost echipa mai bună în acest meci. Cibona Zagreb este un nume în baschetul mondial și cred că pentru Energia este cu adevărat o realizare importantă pentru că și-a mai pus un nume mare pe lista echipelor pe care le-a învins în Europa. Este o grupă foarte strânsă, cu meciuri decise în prelungiri. Este clar echilibrul dintre echipe”, Hristu Șapera, antrenor Energia Târgu Jiu.

Echilibru perfect până la pauză
Jocul a fost extrem de echilibrat, primele două sferturi consemnând scoruri de egaliate chiar dacă au fost momente în care au existat desprinderi, nu decisive însă. Partida a înregistrat nu mai puțin de șapte schimbări la conducere și în ciuda faptului că în primul sfert Cibona a avut mai mult timp avantaj pe tabelă, la finalul partidei Energia a fost echipa care a fost mai mult timp la conducere, circa 27 de minute, față de cele doar 8 ale croaților.

mulaomerovic_ins„Felicit Energia pentru victorie. A fost un meci interesant, cu ambele echipe având posibilitatea să câștige. Noi nu am jucat focusați în ultimele minute ale meciului. Energia a avut câteva recuperări și niște puncte ușoare. Echipa gazdă a făcut diferența prin agresivitate. Au fost mai agresivi decât noi în această seară. Noi nu ne-am folosit de avantajul pe care l-am avut, cu pivoții lor în fault încă din prima repriză, în timp ce în repriza secundă nu am mai primit nici un fault. Ne-am continuat drumul, am avut șansele noastre să câștigăm, dar asta este, ne vom concentra să câștigăm următorul meci.
Va fi o luptă interesantă în această grupă. Noi vom juca acasă cu echipa din Lituania, după care mergem la Le Havre. Am pierdut, dar pentru noi este important că am pierdut sub cinci puncte. Noi am câștigat la Zagreb și am reușit să ținem această diferență sub cinci puncte. Sunt câțiva jucători buni la Energia. Pe unii îi știam dinainte, pe Lamont Mack, Jamar Diggs, Paris Horne. Nu știu de ce nu a jucat Porter Troupe, poate a fost accidentat. Energia are jucători buni, de valoare, care pot înscrie ușor de pe orice poziție”, Damir Mulaomerovic, antrenor Cibona Zagreb.

Mai concentrați pe final
Momentul cheie al partidei s-a consumat în debutul sfertului decisiv, când Cibona s-a desprins la cinci puncte, scor 64-69. Energia s-a mobilizat excelent, defensiva a funcționat foarte bine din acel moment și cu un run de 11-0 trupa lui Șapera devenea echipa cu prima șansă la victorie, scor 75-69 cu 5 minute înainte de final. Încurajați frenetic din tribune de un public cald și dedicat, jucătorii Energiei au apăsat pe accelerație și au ajuns la un avantaj maxim de 9 puncte, scor 83-74 cu ceva mai mult de două minute rămase de jucat. Deși au avut în mână un succes la o diferență mai mare de scor decât pierduseră în tur, la Zagreb, jucătorii echipei gorjene au risipit din acest avantaj pe final și victoria nu este una care să le ofere avantaj în caz de egalitate de puncte la finalul partidelor din grupă, așa că, pentru calificare, Energia are nevoie de cel puțin un succes în plus față de croați. Victoria reprezintă un mare balon de oxigen pentru gorjeni, care trebuie acum să răspundă fanilor cu un succes și în competiția internă, sâmbătă având programat un meci extrem de important în campionat, la Târgu-Jiu, cu CSU Atlassib Sibiu.

Energia Târgu Jiu – Cibona Zagreb 85-81 (21-21, 19-19, 24-26, 21-15)
Sala „Trivale”, Pitești, spectatori: 1.500
Energia: Eziukwu (13), Sanda, Troupe, Andrei, Șanta (2), Mihuți, Mack (21), Radosavljevic (9), Horne (9), Aktaș (10), Guțoaia (7), Diggs (14). Antrenor: Hristu Șapera.
Cibona: Florence (24), Kruslin (3), Rozic (9), Slavica (5), Mandic, Joksimovic (3), Andrija Zizic (11), Ante Zizic (16), Gospic (5), Siriscevic (5). Antrenor: Damir Mulaomerovic.

Clasamentul Grupei S:
1. STB Le Havre 4 3/1 364-350 7
2. Energia Târgu Jiu 4 2/2 344-337 6
3. Cibona Zagreb 4 2/2 375-376 6
4. Pieno Zvaigdes 4 1/3 351-371 5

Rezultatele etapei a 4-a:
Energia Târgu Jiu – Cibona Zagreb 85-81
Pieno Zvaigdes – STB Le Havre 82-87

Programul etapei a 5-a (27 ianuarie):
STB Le Havre – Energia Târgu Jiu
Cibona Zagreb – Pieno Zvaigdes
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here