„Sânziene de asfalt”. Șezătoare urbană la muzeu

1146

A doua ediție a manifestării „Sânziene de asfalt” are loc vineri, 23 iunie, de la ora 10.00, în curtea Muzeului de Artă Târgu Jiu. Evenimentul readuce și vrea să păstreze în zona urbană ia românească și tradițiile.

Expoziția de costume tradiționale vechi și cu povești fascinante, atelierele pentru copii și adulți, muzica, demonstrațiile de cusături, mărgelit și ceramică tradițională, dansul și, nu în ultimul rând, coronițele din sânziene transformă curtea muzeului, timp de două ore, într-o mare șezătoare urbană.

„Este o poveste despre noi, de unde venim și încotro ne îndreptăm. Este, de fapt, o șezătoare modernă, cu actanți de toate vârstele, cu spații și ritmuri diferite, dar uniți de bucuria celebrării unei sărbători a soarelui, a luminii, a elementului identitar profund”, spune Albinel Firescu, șeful Secției de Artă și Etnografie a Muzeului Județean Gorj.

Expoziție de costume populare

Costumul popular gorjenesc nu încetează să ne uimească prin unicitatea și spectaculozitatea sa. În expoziția temporară ce reunește cinci costume tradiționale vechi, veți descoperi cămăși cu altiță și costume populare ce scot în evidență diferite caractere feminine.

Costumul moștenit de la Sabina Toderoiu, sora Ecaterinei Teodoroiu, costumul moștenit de la Elena Crăciunescu (soția lui Al. Crăciunescu, fost prefect de Gorj în perioada anilor 1940), costumele celebrei Maria Lătărețu, dar și al Filofteiei Lăcătușu vor putea fi admirate și descifrate în cadrul acestui eveniment.

Atelierele susținute în colaborare cu Centrul pentru Cultură și Artă „Cobilița”, reunite sub titlul „Ne-ntâlnim la șezătoare” se adresează atât copiilor, cât și adulților care s-au înscris în prealabil. Aceștia vor coase, țese și modela și, de asemenea, se vor întâlni cu meșterii populari Adriana Toropu, Florentina Măgureanu și Raluca Cuba, care îi vor învăța să lucreze cu mărgele.

Arta tradițională va fi prezentă și prin demonstrația de ceramică realizată la roată de către cunoscutul olar Ion Rătezeanu, care duce mai departe cu mândrie meșteșugul său, dar și prin participarea Grupului „Șezătoarea”, unde mai multe doamne cu dragoste de frumos reînvie arta cusăturilor străvechi.

Cântecul și dansul nu vor lipsi, elevii și profesorii Ansamblului „Cobilița” (vioară, chitară, canto) și ai Studioului de Dans „Măiastra” (balet), susținând un adevărat spectacol, în care tradiționalul se va îmbina cu clasicul și modernul, spun organizatorii.

Partenerii Consiliului Județean Gorj și ai Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” sunt Centrul pentru Cultură și Artă „Cobilița”, Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell”, Palatul Copiilor Târgu Jiu, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, Grupul „Șezătoarea” și Școala Sanitară Postliceală „Omenia” Târgu Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here