Sanitas Gorj vrea dezbateri publice privind reforma sanitară

182

Picture 0117Conducerea Uniunii Judeţene Teritoriale (U.J.T.) Sanitas Gorj consideră că proiectul legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, în forma în care a fost lansat în dezbatere publică, este inacceptabil. Sindicaliştii cred că acest proiect nu demonstrează să a fost conceput pentru a asigura creşterea calităţii serviciilor de sănătate pentru cetăţeanul contributor.

Sanitas Gorj nu este împotriva reformei în sănătate, dar îşi doreşte ca aceasta să fie făcută astfel încât să ducă la creşterea calităţii actului medical, în favoarea cetăţeanului. Proiectul legislativ care a generat atâtea discuţii aprinse este construit, în opinia conducerii Sanitas Gorj, pe un singur principiu: trecerea în administrare privată a resurselor financiare colectate de la cetăţeni.

Conducerea Sanitas, contra adoptării legii prin asumare

U.J.T. Sanitas Gorj se opune adoptării proiectului oricărei legi prin asumarea răspunderii guvernamentale şi cere organizarea unor dezbateri publice reale, la care să participe toate categoriile socio-profesionale interesate. „În cazul unei viitoare legi a sistemului de sănătate, subiectul este de interes vital oricărui cetăţean, astfel că este normal ca asupra sa să se exprime cei direct implicaţi – organizaţii profesionale ale personalului medical, ale farmaciştilor, ale pacienţilor, ale asiguratorilor, sindicate, jurişti şi aşa mai departe”, a precizat Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj. În opinia conducerii Sanitas Gorj, proiectul de lege în discuţie, nu are ca obiectiv principal reforma unui sistem de sănătate în interesul cetăţeanului, ci în interesul entităţilor private care vor fi agreate să ofere servicii de sănătate.

Ce-şi doreşte Sanitas Gorj?

Reprezentanţii Sanitas Gorj doresc eliminarea din textul oricărui proiect de lege a prevederilor privind organizarea spitalelor sub formă de ONG-uri sau SRL-uri. De altfel, Sanitas doreşte şi eliminarea prevederilor legate de impunerea între CNAS şi Furnizorii de servicii medicale a Asiguratorilor privaţi în ceea ce priveşte asigurarea pachetului minim de servicii medicale pe bani publici; asiguratorii privaţi sunt bine-veniţi în acordarea asigurărilor facultative şi suplimentare. Sanitas Gorj consideră că un astfel de proiect de lege trebuia să se bazeze pe un raport complet asupra stării de sănătate a populaţiei, o analiză a situaţiei actuale a sistemului de sănătate românesc, precum şi o serie de studii de impact privind principalele modificări impuse de noua lege. Conducerea Sanitas Gorj este de părere că declanşarea unor dezbateri şi consultări publice desfăşurată într-o perioadă rezonabilă de timp, ar permite colectarea propunerilor de reformare a sistemului de sănătate, în baza cărora se va putea formula un proiect de lege viabil, care să conducă la o reconstrucţie reală a domeniului sănătăţii în România.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here