Sanitas Gorj apreciază adoptarea Ordonanţei 23/2014

575

Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor putea pensiona la 65 de ani, după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 23 din 2014 de completare şi modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Conducerea UJT Sanitas Gorj apreciază adoptarea acestei ordonanţe, cu atât mai mult cu cât la ora actuală sistemul sanitar se confruntă cu un deficit de personal serios.

Prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 au fost abrogate prevederile în baza cărora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. Urmare a acestei modificări legislative, din punct de vedere al pensionării, asistentele medicale au intrat sub incidenţa prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât acestea trebuiau să se pensioneze înainte de 65 de ani. Prin intermediul noii Ordonanţe, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor pensiona la vârsta de 65 de ani, în condiţiile legii.

Sanitas Gorj salută apariţia OUG 23/2014
În urma apariţiei Legii nr. 53/2014 din data de 17 aprilie 2014, prin care “asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se pensionează conform reglementărilor în vigoare”, Federaţia SANITAS a fost singura organizaţie sindicală care a demarat negocieri cu Ministerul Sănătăţii şi care a făcut o evaluare a situaţiei create ca urmare a intrării în vigoare a acestei legi. Prin presiunea, negocierile şi perseverenţa reprezentanţilor Federaţiei SANITAS, s-a obţinut adoptarea Ordonanţei de urgenţă nr. 23/13.05.2014 şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României nr. 359. „Uniunea  Judeţeană Sanitas Gorj salută apariţia Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României  23 /2014, în urma căreia asistenţii medicali din sistemul sanitar românesc îşi pot prelungi  activitatea  până la vârsta de 65 de ani. În condiţiile  unui deficit de personal cronic, măsura luată de Guvern este una benefica pentru toţi beneficiarii de servicii medicale din România”, mărturiseşte Valentin Popa, preşedintele Sanitas Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here