Sanitas caută soluţii pentru angajaţii din Direcţia de Sănătate Publică

442

În data de 17.09.2015 a avut loc Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas la care a fost invitat secretarul de stat Iulian Francisk Chiriac. Acesta a comunicat faptul că este în curs de finalizare  procedura de acordare a majorării salariale de 25%, astfel Contractul-cadru va fi supus modificării în aşa fel încât fiecare spital va avea un coeficient de creştere al T.C.P.-ului, care să acopere întregul necesar financiar de 25%. Ulterior, casele de asigurări de sănătate vor încheia acte adiţionale cu fiecare spital pentru ca majorarea cu 25% să se regăsească în bugetul spitalului. Totodată, secretarul de stat Chiriac a asigurat că se caută soluţii şi pentru angajaţii din direcţiile de sănătate publică, Sanitas propunând deja o soluţie.

La Consiliul Naţional al federaţiei Sanitas, din 17 septembrie, secretarul de stat Iulian Fancisk Chiriac a asigurat că se lucrează la identificarea unei soluţii cât mai rapide pentru ca angajaţii din D.S.P.-uri să poată beneficia de o majorare salarială raportată la procentul de 25% pe care îl primesc celelalte categorii cuprinse în O.U.G. nr. 35/2015. În acest sens, Federaţia Sanitas a propus ca soluţie modificarea Ordinului comun MS/C.N.A.S. nr. 843/491/2015, ca fiind cea mai rapidă cale de rezolvare a acestei probleme. “De fiecare dată am discutat, am găsit soluţii optime, foarte bune, încercăm să găsim şi acum varianta pentru a mulţumi toţi colegii”, a declarat secretarul de stat Iulian Francisk Chiriac.

Asistenţa socială, în atenţia Sanitas
Tot în cursul zilei de 17.09.2015, au avut loc dezbateri la Ministerul Muncii referitoare la Legea salarizării bugetarilor pentru familia ocupaţională sănătate şi asistenţă socială. „Cât priveşte principalele puncte de discuţii abordate de Federaţia Sanitas pot spune că s-a solicitat acordarea unei creşteri salariale de 25% pentru tot personalul din asistenţa socială; propunere rămasă în dezbatere; eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale existente; problemă care va fi rezolvată prin aplicarea noii legi a salarizării; pentru asistenţa socială s-a obţinut un spor de 15% pentru muncă nenormată; pentru asistenţii maternali profesionişti s-a obţinut un spor de 15% pentru cel de-al 2-lea copil luat în plasament”, a confirmat Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.
Federaţia Sanitas a solicitat ministrului Rovana Plumb găsirea unei soluţii urgente pentru aplicarea la nivel naţional a O.U.G. nr. 27/2015 privind creşterea salarială cu 12% a tuturor angajaţilor din asistenţa socială; această soluţie propusă nu exclude continuarea negocierilor pe legea salarizării.
De asemenea, la capitolul Sănătate au fost însuşite puncte de vedere care reglementează sporurile aferente anumitor condiţii de muncă, pentru orele lucrate în ture, pentru asigurarea continuităţii activităţii în zilele de repaus săptămânal şi implicit pentru gărzile efectuate de medici în afara normelor legale de muncă şi a programului de lucru.
Toate aceste modificări, precum şi altele care se impun, vor face obiectul dezbaterilor la nivelul Ministerului Muncii şi vor fi prezentate şi analizate în Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here