SANITAS a respins ideea transformării spitalelor în fundaţii

157

Valentin popaÎn data de 15 mai, reprezentanţii Federaţiei SANITAS au participat la o întrevedere cu conducerea Ministerului Sănătăţii, în cadrul căreia au fost prezentate mai multe teme spre dezbatere. Sindicaliştii au respins în mod categoric transformarea spitalelor publice în fundaţii sau societăţi. Ministrul Sănătăţii a spus că, în cazul în care spitalele vor fi transformate în fundaţii, acestea se vor constitui prin derogare de la Legea nr. 246/2005 pentru aprobarea ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

La întâlnirea din 15 mai a participat şi Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj şi membru al Biroului Executiv al Federaţiei SANITAS. El spune că „Federaţia SANITAS a respins categoric ideea transformării spitalelor publice în orice fel de organizare tip fundaţie sau SRL. În rest, celelalte puncte din minuta au primit acordul nostru”. Minuta încheiată la întâlnirea conducerii Ministerului Sănătăţii cu Biroul Executiv al Federaţiei SANITAS cuprinde şase puncte. Primul se referă la „stabilirea principiilor care vor sta la baza proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate publică”. Referitor la acest punct, Ministerul Sănătăţii „a oferit garanţii privind transformarea unităţilor sanitare din unităţi publice în alt tip de unităţi care să se organizeze şi să funcţioneze în afara sistemului bugetar. În cazul în care spitalele vor fi transformate în fundaţii, acestea se vor constitui prin derogare de la Legea nr. 246/2005 pentru aprobarea ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.”

Dispare limitarea de 70% cheltuieli de personal

O altă solicitare importantă a celor de la SANITAS presupunea „eliminarea limitei de 70% referitoare la cuantumul cheltuielilor de personal din bugetul total al spitalului”. Reprezentanţii MS au spus că „în proiectul de ordonanţă de urgenţă susţinut de Ministerul Sănătăţii este prevăzută eliminarea limitei de 70% referitoare la cuantumul cheltuielilor de personal, precum şi alte modificări legate de ameliorarea unor prevederi legale limitative”. Totodată, Biroul Executiv al SANITAS a cerut şi „majorarea tarifelor serviciilor decontate unităţilor sanitare de către casele de asigurări, în vederea asigurării resurselor financiare pentru majorarea cu 8% a salariilor din sistemul sanitar”. La această propunere, MS a fost de acord cu majorarea bugetului asigurărilor sociale de sănătate, în vederea susţinerii efective a majorării salariale începând cu 1 iulie 2012. În plus, sindicaliştii au solicitat şi deblocarea angajărilor în sistemul sanitar, Ministerul Sănătăţii precizând că „în perioada imediat următoare va prezenta Guvernului actul normativ ce va permite deblocarea a circa 11.000 de posturi vacante”. În final, ministrul Sănătăţii i-a asigurat pe reprezentanţii Federaţiei SANITAS că va fi negociat contractul colectiv de muncă pentru perioada 2012-2013.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here