Sancţiuni pentru prestări de servicii la negru

130

itm facuta de mine 2Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat în săptămâna anterioară mai multe acţiuni de control la angajatorii din judeţul nostru. Astfel au fost făcute mai multe controale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

În domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii ITM Gorj au efectuat un număr de 40 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi doi angajatori care utilizau „munca la negru” având la muncă o femeie şi un bărbat care prestau activităţi ca şi vânzător, respectiv ospătar. Drept urmare, inspectorii de muncă au aplicat două sancţiuni contravenţionale în valoare de 20.000 lei. De asemenea, pentru alte nereguli depistate în timpul controalelor la faţa locului, oamenii legii au mai aplicat 9 sancţiuni contravenţionale, dintre care o amendă în valoare de 1.500 lei, restul fiind avertismente.

Totodată, în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM) au fost efectuate un număr de 32 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în acest domeniu şi au fost aplicate un număr de 55 sancţiuni în valoare de 9.000 de lei. „Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare, la echipamentele de muncă, neefectuarea evaluării riscurilor. De asemenea, pe parcursul săptămânii anterioare, s-au derulat campanii naţionale de verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă în sectorul supraveghere piaţă, precum şi acţiunile prevăzute pentru această perioadă în Programul propriu de acţiuni al instituţiei, dar şi campania naţională privind verificare respectării prevederile legale de securitate şi sănătate în muncp în societăţile care desfăşoară activităţi de întreţinere şi reparare ale autovehiculelor”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.

I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here