În cursul ultimei săptămâni, echipele de inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în localitățile” Baia de Fier, Bălănești, Bălești, Brănești, Cătunele, Crasna, Crușeț, Fărcășești, Motru, Mușetești, Novaci, Padeș, Plopșoru, Polovragi, Rovinari, Săcelu, Târgu-Jiu, Țânțăreni, Țicleni, pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.
Controalele efectuate au constat în: verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare și a tematicilor propuse de ANSVSA privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și zoonozelor – 125 de controale; verificarea în vederea înregistrării a nou[ unităţi supuse controlului: o stupină (Bălești), două laboratoare de patiserie (Bălești, Târgu-Jiu), 1 fast-food (Târgu-Jiu), 4 magazine alimentare (Padeș, Plopșoru, Rovinari, Târgu-Jiu), și o unitate DDD (Târgu-Jiu); au fost înregistrate 4 mijloace de transport destinate produselor alimentare de origine non-animală (Târgu-Jiu); prelevarea a 12 probe din alimente (lapte de vacă, telemea ovină, carne tocată, cârnați porc, carcasă de pui haiducesc, miere de floarea-soarelui) și apă tehnologică, pentru determinarea unor parametri microbiologici (NTG, Listeria monocytgenes, Escherichia coli, stafilococi coagulazo-pozitivi, enterococi, bacterii coliforme) și fizico-chimici (test chimic, conținut de zaharoză, indice diastazic, HMF, conținut de apă); 29 controale efectuate în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare în unitățile din domeniul alimentar situate în zonele de agrement/localitățile de interes turistic în sezonul estival 2019 (Cătunele, Motru, Mușetești, Novaci, Polovragi, Săcelu, Târgu-Jiu, Țicleni); controale mixte cu IPJ și IJJ Gorj în puncte temporare de trafic la Crușeț, Polovragi și Țânțăreni; aplicarea măsurilor specifice (ucidere preventivă a suinelor, dezinfecție) în exploatațiile de contact din focarul de pestă porcină africană din comuna Brănești (sat Capu Dealului).
,,În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate următoarele sancțiuni la unitățile din Cătunele și Târgu-Jiu: o amendă de 1.200 de lei la un magazin alimentar, pentru starea precară de igienă și întreținerea necorespunzătoare a spațiului de comercializare a produselor alimentare; o altă sancțiune tot de 1.200 de lei la un magazin alimentar, pentru acoperirea etichetei originale cu etichete emise în magazin, fiind astfel ascunse parțial informațiile obligatorii necesare pentru informarea consumatorilor”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar