Sancţiuni majore aplicate de inspectorii de muncă

250

itm gorj 2Intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, nu a slăbit activitatea în teren a inspectorilor. Angajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat opt controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat faptul că toate societăţile utilizau munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 36.000 de lei. Respectivele societăţi aveau la muncă fără forme legale 11 bărbaţi şi aveau ca domenii de activitate comerţul, paza, exploatările forestiere şi taximetria. Tot în urma celor opt controale, alţi cinci angajatori din judeţul nostru au fost amendaţi pentru diverse nereguli găsite în timpul controalelor, iar valoarea amenzilor aplicate acestora a fost de 3.500 de lei.

Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 26 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în sectoarele industrie şi comerţ. Au fost aplicate un număr de 42 de sancţiuni, în valoare de 5.000 de lei, dintre care şi numeroase avertismente”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare şi neefectuarea evaluării riscurilor.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here