Sancţiuni de miliarde şi dosare penale pentru munca la negru

370

itm 2Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat pe parcursul săptămânii trecute mai multe acţiuni de control la zeci de angajatori din judeţul nostru.

Astfel au fost efectuate o serie de acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. În domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii ITM Gorj au efectuat un număr de 60 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi 14 angajatori care utilizau „munca la negru” având un număr de 71 de persoane fără forme legale de angajare, dintre care opt erau femei. Drept urmare, inspectorii de muncă au aplicat 12 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 220.000 lei. „La doi dintre angajatorii controlaţi, au fost depistate mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, documentele au fost transmise spre cercetare Parchetului, existând presupunerea săvârşirii de către aceşti angajatori a infracţiunii prevăzută şi sancţionată de articolul 264, alin.3 din Legea 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare (Codul Muncii). Conform noilor reglementări ale Codului Muncii, primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără întocmirea unui contract constructiiindividual de muncă se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.Angajatorii depistaţi că prestau activitate cu persoane la negru desfăşurau diverse munci în domeniile silvicultură, construcţii, zootehnie, exploatarea lemnului, comerţ. De asemenea, pentru alte nereguli depistate de inspectorii de muncă în urma controalelor, au mai fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.000 de lei.

Controale şi pe SSM

Totodată, în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM) au fost efectuate un număr de 39 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în acest domeniu şi au fost aplicate un număr de 71 de sancţiuni în valoare de 16.500 de lei. Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare, la echipamentele de muncă, neefectuarea evaluării riscurilor. „Tot în această perioadă, s-a finalizat Campania naţională de verificare a modului în care se respecta prevederile legale de securitate si sănătate în muncă pentru lucrătorii din cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate construcţiile în care s-au controlat un număr de 18 angajatori, depistându-se 33 de neconformităţi şi aplicându-se sancţiuni în valoare de 12.500 lei”, a precizat reprezentantul ITM Gorj. “De asemenea, s-au derulat campanii naţionale de verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă în sectorul supraveghere piaţă, precum şi acţiunile prevăzute pentru această perioadă în Programul propriu de acţiuni al instituţiei”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here