Sancţiuni de 89.500 lei pentru neregulile depistate de inspectorii ITM

252

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat pe parcursul săptămânii trecute mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, valoarea amenzilor aplicate pentru neregulile depistate ajungând la suma de 89.500 lei.

Astfel, Serviciul Control Relaţii de Muncă a efectuat 58 de controale, din care 54 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În timpul controalelor, au fost depistaţi doi angajatori din Târgu-Jiu care  prestau activitate de taximetrie cu două persoane fără forme legale de angajare. În acest sens, au fost aplicate două sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 20.000 lei.
De asemenea, alţi 21 de angajatori din judeţ au primit amenzi în valoarea de 47.500 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată, şi H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr.108/1999, republicată. „Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repaosului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea de către reprezentantul legal a obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă în termenul stabilit de aceştia a documentelor solicitate, necesare controlului”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj.

Sancţiuni în domeniul SSM
În săptămâna anterioară, Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM) din cadrul ITM Gorj a desfăşurat 26 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 18 neconformităţi. Drept urmare, inspectorii de muncă gorjeni au aplicat amenzi în valoare totală de 22.000 lei.
Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruire necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here