Sancționați de ITM Gorj

138

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat în săptămâna 30.10 – 03.11.2017 mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătaţii în muncă. Cu această ocazie, au fost dispuse măsuri de remediere a deficiențelor și au fost aplicate și 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 5500 de lei.

Inspectorii ITM Gorj de la Serviciul Control Relații de Muncă au efectuat 18 controale din care 18 controale pentru identificarea și combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Nu au fost depistați angajatori care să presteze activitate cu persoane fără forme legale de angajare. Au fost trasate 11 măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate în aplicarea prevederilor Legeii nr. 53/2003 republicată cu modificarile și completările ulterioare. Principalele nereguli constatate pentru care angajatorilor le-au fot trasate măsuri sunt: nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, la munca suplimentară, la munca în zilele de sărbători legale și la munca de noapte; neacordarea drepturilor salariale în concordanță cu timpul efectiv lucrat.

Peste o mie de controale pe Securitate și sănătate în muncă
Compartimentul Securitate şi sănătate în muncă a efectuat 1032 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 11 neconformităţi pentru care au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 5.500 de lei. Controalele efectuate au urmărit în principal modul de realizare a măsurilor dispuse în verificările anterioare. Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucțiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție (EIP) și altele. Acţiunile prevăzute pentru această perioadă în Programul propriu de acţiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au vizat cercetarea accidentelor de muncă și a incidentelor periculoase din această perioadă. Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au desfășurat în perioada 30.10-03.11.2017 acțiuni de informare, conștientizare și prelucrare a agenților economici cu privire la principalele acte normative în domeniul relațiilor de muncă. Au fost distribuite astfel, pliante informative la un număr de 424 angajatori de pe raza județului Gorj.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here