Sâmbătă, la Târgu-Jiu – O nouă ediţie a concursului naţional “Alege! Este dreptul tău!”

365

Pentru a marca data de 15 martie – Ziua mondială a drepturilor consumatorilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor organizează, la nivel naţional, concursul „Alege! Este dreptul tău”. Anul acesta tema concursului, stabilită de ANPC, este „Crearea unei pieţe on-line echitabile şi sigure”.

Potrivit lui Mădălin Giurcău, comisarul-şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj, faza judeţeană a concursului “Alege! Este dreptul tău!” va fi organizată, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, sâmbătă, 17 martie 2018, în amfiteatrul Colegiului Economic “Virgil Madgearu” din municipiul Târgu-Jiu. Tot în cadrul manifestărilor care marchează Ziua mondială a drepturilor consumatorilor, ieri, comisarii gorjeni au desfăşurat acţiuni de informare şi consiliere în zona cu cel mai mare flux de consumatori din Târgu-Jiu, respectiv mall-ul din municipiu, ocazie cu care au fost distribuite broşuri cu informaţii utile consumatorilor. “Având în vedere tema de anul acesta sfătuim consumatorii să ţină seama de câteva recomandări: să verifice, înainte de încheierea contractului, dacă pe site comerciantul informează corect si complet privind datele sale de identificare, caracteristicile esenţiale ale produsului, preţul cu toate taxele incluse, cheltuielile de livrare, dacă este cazul, modalităţile de plată şi de livrare, perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului, durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs, existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului; să contacteze comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post – vânzare sau a condiţiilor de livrare; privind dreptul de denunţare a contractului, consumatorul trebuie să ştie că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are la dispoziţie 14 zile pentru a-l returna fără să fie nevoit să invoce vreun motiv; în cazul returnării produsului, consumatorul îşi poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului; profesionistul rambursează toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată şi, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului; comerciantul are obligaţia să ramburseze sumele plătite de consumator în cel mult 14 de zile de la data denunţării contractului de către consumator; consumatorul trebuie să citească termenii şi condiţiile de funcţionare a magazinului online; verificarea preţurilor – există site-uri care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs”, se arată în comunicatul transmis, ieri, de către conducerea CJPC Gorj.

Amenzi de aproape 540.000 de lei
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute, ieri, şeful CJPC Gorj, a prezentat situaţia pe anul trecut privind acţiunile de control desfăşurate. Astfel, în 2017, comisarii Protecţiei Consumatorilor Gorj au încheiat un număr de 1.092 de procese verbale, în urma cărora s-au aplicat 378 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 190 de avertismente şi 192 de amenzi în valoare totală de 539.600 de lei. “În aceeaşi perioadă s-au înregistrat un număr de 612 reclamaţii. Acestea au fost instrumentate în conformitate cu prevederile Procedurii generale privind soluţionarea petiţiilor consumatorilor, aprobată prin Ordin al Preşedintelui ANPC. Valoarea produselor înlocuite sau restituirilor s-a ridicat la 66.866,9 lei. Din totalul reclamaţiilor, 64 au avut ca obiect achiziţiile on-line, iar valoarea produselor înlocuite sau restituirilor a fost de 9.159 de lei. De remarcat este faptul că nu am înregistrat petiţii care să nu fie soluţionate în cadrul termenului legal prevăzut de O.G. nr. 27/2003 privind soluţionarea petiţiilor”, a declarat Mădălin Giurcău, şeful CJPC Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here