Sâmbătă, 24 iunie, cea mai mare manifestare dedicată iei! Festivalul RomânIA Autentică Hobița 2023

2756

* O ediție specială cu participarea a zeci de meșteri populari, artiști plastici, demonstrații și ateliere pentru copii și adulți, regal folcloric

Primăria și Consiliul Local al comunei Peștișani, împreună cu Consiliul Județean Gorj, organizează, anual, Festivalul „RomânIA Autentică”. Festivalul ajuns acum la cea de-a șasea ediție a debutat în 2016 în satul Hobița, acasă la Brâncuși, și a devenit, într-un timp record, unul dintre cele mai importante evenimente din Oltenia, chiar din țară. Anul acesta a fost pregătită o ediție specială, având în vedere faptul că se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului imaterial, iar pe 1 decembrie 2022, cămașa cu altiță a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Festivalul RomânIA Autentică Hobița 2023 va începe sâmbătă 24 iunie, la ora 14.00, cu parada portului popular, toți doritorii fiind așteptați în parcarea de la Casa Muzeu Constantin Brâncuși.
La ediția din acest an, organizatorii împreună cu instituțiile partenere au pregătit activități speciale, inedite, unele dintre ele în premieră la „RomânIA Autentică” Hobița. Astfel, Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu vine pentru prima dată în festival cu propriul stand dedicat obiectelor tradiționale și promovării autenticului românesc, Biblioteca Județeană „Christian Tell” participă cu „Povestea Iei”, o expoziție de planșe care prezintă costumul popular oltenesc, o documentare realizată din colecția donată de Iosif Keber bibliotecii, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj s-a implicat prin aducerea unor valoroși meșteri populari care să expună în festival, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu își va trimite propriii meșteri populari care vor prezenta frumoase colecții de covoare oltenești, costume tradiționale sau icoane, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Peștișani va avea propriul stand, dedicat sărbătorii de Sânziene.
„Bunicii Comunității Peștișani vor organiza special pentru festival o clacă prin care vor să predea generațiilor tinere poveștile din trecut și arta cusutului. Prin aceasta dorim să aducem în prim plan patrimoniul cultural imaterial care poate susține dezvoltarea potențialului cultural și creativ local, să împărtășim valoarea și creativitatea între membrii comunităților și, de asemenea, să asigurăm transmiterea de cunoștințe peste generații”, spune primarul Cosmin Pigui.
Tot în zona unde va fi claca seniorilor, veți putea admira o valoroasă colecție de costume populare autentice, unele vechi de peste 100 de ani.

Ateliere de creație pentru copii
Copiii care vor vizita festivalul vor avea parte de activități recreative în cadrul mai multor ateliere de creație ce se vor desfășura în intervalul 15.00-19.30. Atelierele de creație vor fi susținute de Biblioteca Județeană „Christian Tell”, After School „Micul Artist” Peștișani, Asociația Be Teen din Târgu Jiu. De asemenea, copiii vor putea vedea demonstrații la roata olarului mânuită cu măiestrie și pasiune de către meșterul popular Ion Rătezeanu sau vor putea deprinde tehnici de pictură pe lemn de la artistul plastic Oana Păunescu.
Zona meșterilor populari și a artiștilor plastici va veni în fața publicului cu multe produse din zona patrimoniul imaterial, „Ceramica de Horezu” fiind și ea bine reprezentată. Pentru prima dată vor fi prezenți în festival Iliana și Florin Ghiorghiu, iconari cu o expoziție cu vânzare de icoane bizantine înnobilate cu sculptură decorativă tradițional țărănească, aceștia având o tradiție de peste 20 de ani în realizarea acestor icoane. De asemenea, veți găsi la festival „Povestea Păpușilor de Macrame”, decorațiunile și atelierele realizate de „CLAY 4 ALL” sau „Le Charme”.
„Vor fi prezenți creatori de costume populare tradiționale, așadar dacă nu aveți o ie pe care vă recomandăm să o purtați la festival, puteți cumpăra de la fața locului una autentică de la meșterii populari prezenți. Și pentru ca apoi să o țineți în siguranță în șifonier, puteți trece pe la standurile de lavandă care vor avea grijă și de hainele dumneavoastră, dar care vă vor relaxa și simțurile cu diverse produse. Și pentru că doamnelor le plac bijuteriile, aducem la Hobița mai multe standuri de bijuterii handmade”, spun organizatorii.

Regal folcloric
Programul folcloric va începe la ora 15.00 cu Ansamblul Folcloric „Emilia Bubulac” Peștișani, Taraful Vasile Muscurici Enoiu Godinești, Taraful Nicoleta și Emil Lăcătușu, Taraful Dorel Toncea, Taraful de la Gorj condus de Daniel Pîrvu, Ansamblul Folcloric „Nedeia” Novaci. Artiștii și dansatorii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și invitații lor: Olguța Berbec, Alexandra Bleaje, Adriana Soreanu, Georgiana Bîrsac, Ileana Lăceanu, Claudia Torop, Ion Drăgan vor susține un program special dedicat celebrării iei. Între invitații ansamblului gorjean amintim – Aurora & Săndel Mihai, Cornelia & Lupu Rednic, Doinița și Ionuț Dolănescu. Spectacolul folcloric va fi închis de maestrul Grigore Leșe, unul dintre cei mai iubiți artiști de muzică tradițională românească.
„Festivalul România Autentică s-a născut din dragoste de neam, patrie, artă și frumos. Prin acest festival dezvoltăm și readucem în lumina prezentului cultura, arta și valorile tradiționale românești prin crearea de punți de legătură între trecut și viitor, între generații, între sectorul public și sectorul privat, între dimensiunea națională și dimensiunea europeană”, a declarat primarul Cosmin Pigui.
Festivalul RomânIA Autentică a strâns, anual, la Hobița mii de oameni îmbrăcați în tradiționala ie românească. Pornit din Hobița-Gorj, festivalul s-a extins în Brașov și Iași, iar în 2022 s-a desfășurat, în perioada 24-25 iunie, simultan la Hobița-Iași-Paris. Anul acesta festivalul se desfășoară la Hobița-Iași-Galați.
O contribuție însemnată în derularea proiectului România Autentică o are Cristina Chiriac și „FLORI DE IE”. Aceasta s-a preocupat de extinderea manifestărilor la nivel național și internațional.
RomânIA Autentică este evenimentul ce leagă cu fir tricolor sufletele celor ce simt şi trăiesc româneşte. Festivalul România Autentică Hobița 2023 – proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii!

1 COMENTARIU

 1. BRAVO ! DE MII DE ORI…
  SI CATE MAI SUNT DE SPUS SI DE FACUT…
  NUMAI OMUL SFINTESTE LOCUL , ASA CA FICARE COMUNA/PRIMAR SA PROMOVEZE
  „ROMANIA ETERNA” !
  APROPO ! CRINUL SATELOR SA OFILIT..!?
  DOAMNE.AJUTA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here