Salvamontiştii gorjeni „la înălţime”

608

Vacanţa de iarnă şi perioada Sărbătorilor de sfârşit de an reprezintă, cu siguranţă, perioada în care  activitatea salvamontiştilor se desfăşoară la intensitate maximă, afluxul turiştilor către zonele de practicare a sporturilor montane fiind uriaş, inevitabil producându-se şi accidente mai mult sau mai puţin grave. Nu face excepţie nici zona Rânca unde toate structurile de primire turistică sunt ocupate la capacitatea maximă, dar pe lângă aceştia, mii de turişti urcă pentru câte o zi în staţiune, mulţi dintre ei oprindu-se pe pârtiile de schi, de săniuş sau pornind în excursii pe traseele turistice din jurul staţiunii şi care sunt deschise în această perioadă. Salvamontiştii asigură asistenţa pentru toţi cei care solicită ajutor.

Pe lângă cele două baze de salvare montană din staţiune, salvamontiştii gorjeni organizează puncte de supraveghere şi intervenţie la baza pârtiilor de schi, puncte de unde să poată fi alarmaţi şi să  intervină cu promptitudine atunci când se produc evenimente.
Chiar dacă stau între 8-10 ore şi supraveghează pârtiile, sarcina salvamontiştilor nu se opreşte aici, ei intervenind şi ca echipă de prim răspuns pentru evenimentele cu caracter medical produse la nivelul cabanelor turistice din staţiune, misiune deloc uşoară, ţinând cont că Rânca are, în acest moment o reţea de drumuri interne de aproape 18 km şi o multitudine de imobile, pentru a căror identificare rapidă salvamontiştii au întocmit chiar şi o hartă.

Tânără de 22 de ani resuscitată de salvamontişti
O astfel de situaţie a avut loc în staţiune sâmbătă seara, când salvamontiştii au fost anunţaţi de faptul că o persoană de 22 de ani avea probleme medicale la una dintre cabanele din staţiune. Accesul până la cabană s-a făcut rapid cu un ATV cu şenile, salvamontiştii ajunşi aici descoperind o victimă în stop cardiorespirator pe care au început imediat manevrele de resuscitare reuşind să o readucă la viaţă. „A fost o situaţie limită la care dacă un singur element al acţiunii, respectiv  sistemul propriu de alarmare internă la nivelul staţiunii, deplasarea în timp util şi cu mijloc de deplasare adecvat terenului şi sezonului, pregătirea şi dotarea salvamontiştilor, nu ar fi funcţionat perfect, inevitabil se producea decesul victimei. La sosirea ambulanţei, victima a fost investigată şi de către personalul medical de specialitate aceştia confirmând revenirea la normalitate a funcţiilor vitale ale victimei. Cei doi salvamontişti gorjeni care au intervenit primii la acest caz sunt Claudiu Mitache şi Darius Bistriceanu”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
În această perioadă asistenţa Salvamont a fost asigurată de câte 6 – 10 salvamontişti zilnic, 16 persoane beneficiind de prim ajutor din partea salvamontiştilor în ultima săptămâna.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.