Salvamontiștii gorjeni, în delegația României, la Congresul Federației Internaționale a Patrulelor de Schi

429

În perioada 02-09 aprilie 2016, în localitatea Ponte di Legno, Italia, va avea loc al 20-lea Congres al Federației Internaționale a Patrulelor de Schi, forul international ce reuneşte structurile implicate în activitatea de salvare pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă şi offpiste. Reuniunea, aflată la cea de-a 20 a ediţie, urmăreşte pregătirea practică şi teoretică a salvatorilor prin schimb de experiență între ţările participante, precum şi de testare de noi tehnici şi echipamente de salvare pe pârtiile de schi și în afara acestora, în salvarea din avalanșe, precum și managementul medical al accidentelor pe pârtiile de schi.

În acest an la Congresul Federației Internaționale a Patrulelor de Schi sunt înscrişi 190 de salvatori delegaţi ai structurilor de salvare pe pârtiile de schi din Canada, SUA, Italia, Franţa, Marea Britanie, Serbia, Corea de Sud, Australia, Chile, Noua Zeelandă, Japonia, România, Elveţia, Suedia, Argentina, Rusia, Finlanda şi Norvegia. Cele mai mari delegaţii sunt cele ale Canadei, 47 de participanți, SUA, 43 de participanți, Italia, 40 de participanți, urmate de Marea Britanie cu 8 participanți și România, reprezentată de o delegație de șapte salvatori montani, câte trei din partea Serviciilor Publice Județene Salvamont din Gorj, respectiv Hunedoara și unul din partea Serviciului Public Salvamont al Municipiului Brașov. “Aceste reuniuni se organizează la fiecare doi ani și reprezintă o bună oportunitate pentru structurile de salvare de pe pârtiile de schi de a accesa cele mai noi studii și cercetări din acest domeniu de pe plan mondial și de a-și pregăti salvatorii pentru asigurarea unor servicii de salvare realizate la cel mai înalt nivel calitativ și în deplină securitate pentru salvator și cel salvat.
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră a Federaţiei Internaţionale a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi FIPS și a Comitetului Internaţional de salvare Alpină CISA – IKAR şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi”, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

afis salvamontMii de intervenții, anual
Anual, în țara noastră, salvatorii montani din cadrul celor 34 de structuri SALVAMONT, județene sau locale intervin în peste 4.000 de acțiuni de salvare , în anul 2015, realizând un număr de 4.536 de acţiuni de salvare, dintre care un număr de 1.704 acţiuni s-au desfăşurat pe timp de vară, 2.832 au avut loc pe timp de iarnă, dintre acestea 2.271 în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, iar restul de 561 în afara domeniilor schiabile.
În cele 4.536 de acţiuni au fost implicate 4.728 de persoane, dintre acestea, un număr de 1.611 fiind predate pentru transport către unităţile medicale echipajelor de SMURD/Ambulanţă, iar 15 cazuri au fost predate echipajelor de transport aerian ale SMURD şi Inspectoratului General al Aviaţiei.
De asemenea, au fost realizate peste 38.700 de acţiuni specifice de asigurare a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here