Salvamontiştii au recomandări de sezon pentru turişti

351

Pentru că suntem în plin sezon estival şi numărul turiştilor care aleg să parcurgă trasee montane este din ce în ce mai mare, salvamontişii gorjeni vin cu o serie de recomandări. Deosebit de utilă pentru cei care își petrec timpul liber la munte şi aplicaţia Salvamont, care permite turiştilor să transmită echipelor de salvamontişti coordonatele GPS ale locaţiei în care se află.

Directorul Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, spune că turiştii trebuie să fie bine informaţi înainte de a porni la drum. Nu doar informarea este importantă, ci şi echipamentul. „Înainte de plecarea în excursie, informaţi-vă despre traseul turistic pe care doriţi să îl parcurgeţi, gradul de dificultate al acestuia şi starea vremii, informaţii pe care salvamontul vi le oferă gratuit, oricând și, mai ales, actualizate în permanenţă. Plecaţi la drum echipaţi corespunzător sezonului, adecvat pentru traseul ales, puneţi minimul necesar, dar nu neglijaţi elementele de bază: harta zonei, telefonul mobil, lanternă, trusă de prim ajutor, apă şi alimente suficiente pentru parcurgerea traseului. Nu plecaţi singuri la drum şi nu vă abandonaţi colegii pe traseu”, explică Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Salvamontiştii, pregătiţi să intervină
Turiştii sunt sfătuiţi să anunţe la plecare măcar o persoană din familie sau echipele salvamont din zonă asupra traseului pe care doresc să îl parcurgă şi când preconizează să se întoarcă. „În orice situaţie în care vă simţiţi în nesiguranţă pe munte sau s-a produs un accident, păstraţi unitatea grupului şi sunaţi la Dispeceratul Naţional Salvamont – 0725826668 sau la numărul unic de urgenţă 112. Instalaţi pe telefon aplicaţia Salvamont, aplicaţie care vă permite să transmiteţi echipelor de salvamontişti, coordonatele GPS ale locaţiei în care vă aflaţi”, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj. Aplicaţia Salvamont a fost lansată de Vodafone, dar poate fi utilizată şi în celelalte reţele mobile şi permite, pe lângă accesul la informaţii despre zona montană, şi transmiterea unui semnal de urgenţă către echipele salvamont prin care se asigură o identificare rapidă a locului producerii accidentului, identificare bazată atât pe elementele identificate de celulele de telefonie mobilă, cât şi de sateliţi GPS.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here