Salvamontiștii au intervenit pentru salvarea a peste 200 de persoane

698

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna noiembrie a anului 2020, a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.

Luna noiembrie, luna de debut a sezonului de iarnă, a fost caracterizată ca o perioadă cu activitate turistică intensă, cu un număr foarte mare de turiști pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistenței de salvare montană la un nivel ridicat, zilnic, un număr de circa 600 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în zonele de practicare intensivă a sporturilor montane, în punctele medicale și de intervenție din circa 110 posturi și baze salvamont. În această perioadă, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 203 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 245 de persoane. Dintre acestea, 70 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, iar trei persoane, elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din păcate, 7 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone au fost primite, direct, 118 apeluri prin care anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii noiembrie s-au primit 1.160 apeluri prin solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 386 de apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul de 774 de apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.

11 acțiuni, la Gorj
Luna noiembrie a fost una solicitantă și pentru Salvamont Gorj. ,,În cursul lunii trecute, echipele noastre au intervenit la 11 acțiuni. În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial și care dețin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați.
Cunoscând specificul și numărul mare de intervenții în sezonul de iarnă, în toate zonele din țară în care se practică intensiv sporturile montane de vară, pe traseele turistice, în bazele, posturile și refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective de salvatori montani dimensionate adecvat, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj și președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România. Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și, în activitatea derulată, nu au solicitat și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here